Hlavní obsah

Ruský tanker, ze kterého unikly desítky tun benzinu, kapitán neřídil. Byl opilý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologická katastrofa hrozí na řece Lena v ruské Irkutské oblasti, kde se v pondělí srazily dva tankery. Jak prokázalo dosavadní vyšetřování, plavidlo s názvem Jerofej Chabarovsk v době střetu kolosů neřídil kapitán, který byl v té době opilý, ale jeho pomocník. Do řeky uniklo od šedesáti do devadesáti tun benzinu AI-92 (benzinu s oktanovým číslem 92).

Srážka dvou tankerů na řece Leně v ruské Irkutské oblastiVideo: Reuters

 
Článek

Podle komise pro mimořádné situace navíc majitel tankeru oznámil událost více než hodinu poté, co k ní došlo. To negativně „ovlivnilo rozsah události a reakci záchranných složek“, napsal ruský web Meduza.

„Do úterního rána se skvrna posunula po proudu přes řadu obcí a měst. Pracovní skupiny na místě dohlížejí, aby lidé nepoužívali vodu pro vlastní potřebu nebo napájení dobytka,“ uvedl na Telegramu Vjačeslav Fedosejenko, šéf irkutského pracoviště ministerstva pro mimořádné situace.

Alkohol v krvi kapitána potvrdily odběry, kolik měl promile, zpráva neuvádí. Bylo zahájeno trestní stíhání podle paragrafů 247 a 263 (porušení pravidel zacházení s ekologicky nebezpečnými látkami a porušení bezpečnostních pravidel v dopravě), vyšetřovatelé provádějí výslechy posádek a prohlídku tankerů, dodal Fedosejenko.

Jerofej Chabarovsk převážel celkem 832 tun paliva.

Ruský voják převrátil do příkopu raketový systém za tři miliardy. Zřejmě byl opilý

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám