Hlavní obsah

Ruský prezident provedl další čistku v ruské generalitě

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv odvolal 18 vysoce postavených armádních důstojníků v čele s prvním zástupcem náčelníka generálního štábu Alexandrem Burutinem. Analytici a média se dohadují, že čistka je důsledkem neprůhledných a předražených armádních zakázek. Ty v letech 2009 až 2011 mají dosáhnout rekordní výše čtyř biliónů rublů (asi 2,4 biliónu Kč).

Foto: Profimedia.cz

Odvolaný první zástupce náčelníka generálního štábu Alexandr Burutin

Článek

Právě zakázky výzbroje pro ruskou armádu měli sesazení generálové vesměs na starosti. Burutin se sice poslední dobou zabýval i novou rusko-americkou dohodou o snížení stavu strategických útočných zbraní, sotva se mu ale mohly vyčítat potíže s ratifikací v Senátu amerického Kongresu.

"Někteří z propuštěných pracovali v zakázkových správách ministerstva, takže nejspíš existovaly výhrady k neúčelnému vynakládání prostředků," usoudil analytik Ruslan Puchov.

Anonymní zdroj z ministerstva obrany serveru gazeta.ru dokonce řekl, že důvodem Burutinova pádu byla "naprostá neschopnost". Generála ale prý nebylo možné dříve propustit, protože by stín padl i na Kreml. Burutin býval v letech 2003 až 2007 poradcem tehdejšího prezidenta Vladimira Putina pro vojenskoprůmyslový komplex. "Je to jeden velký skandál, a tak ho propustili hned, jakmile směli. (Ministr obrany Anatolij) Serďukov se zbavil přítěže," dodal.

První odvolání už v létě

Ještě v létě prezident odvolal dalšího z dlouholetých Putinových spolupracovníků Viktora Čerkesova z čela agentury Rosoboronpostavki, která má dodávky armádní výzbroje na starosti. Nahradila jej Naděžda Sinikovová, která až dosud - podobně jako dříve i ministr obrany Serďukov - pracovala v daňové policii. Medvěděv byl s prací agentury za Čerkesova nespokojen a naléhal na transparentnost armádních zakázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám