Hlavní obsah

Rusko trvá na stálé přítomnosti svých vojáků u radaru

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Hlavním požadavek Moskvy ohledně plánovaných amerických základen v Polsku a v České republice je trvalá přítomnost ruských vojenských expertů. Uvedl to v úterý ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pro rozhovoru stanici Echo Moskvy. Česká vláda přitom stálý dohled odmítá.

Článek

Echu Moskvy Lavrov sdělil, že základním požadavkem Moskvy je "stálý přístup našich důstojníků a spolehlivé prostředky technického sledování“. Vysvětlil i důvod: "Pro nás je důležité, abychom každou vteřinu viděli, co sleduje ten radar, co se děje na základně v Polsku.“

Poláci se Ruskem zatím nedohodli

Lavrov s důrazným požadavkem přišel v den, kdy v ruské metropoli o projektu bez výsledku jednala polská delegace. Náměstek polského ministra zahraničí Witold Waszczykowski, který v Moskvě vedl polskou delegaci, reagoval slovy, že podobný požadavek je příliš dalekosáhlý. "Dovedeme si představit, že zařízení bude přístupné pro návštěvy a inspektory, ale nemyslíme si, že je potřeba trvalá přítomnost ruských inspektorů," citovala jej polská agentura PAP.

"Je před námi ještě dlouhá cesta, než se vzájemně začneme chápat," prohlásil podle agentury ITAR-TASS po jednání s polskou stranou ruský náměstek ministra zahraničí Segrej Kisljak. Poprvé však podle něj středoevropané s Ruskem o protiraketovém deštníku jednali konkrétně. "V těchto otázkách je nutná transparentnost," dodal ruský diplomat.

O ruské přítomnosti mluvil i Putin

Jako první podmínku trvalého pobytu Rusů na objektech protiraketového deštníku, tedy radaru v českých Brdech a základny s raketami v Polsku, vyslovil o víkendu ruský prezident Vladimir Putin. Po jednání se svým americkým protějškem Georgem Bushem řekl, že by takové řešení rozptýlilo obavy z amerického systému, proti kterému Moskva stále protestuje. Jeho návrh, který americký prezident nekomentoval, v podstatě okamžitě odmítli čeští i polští politici.

S návrhem přišlo Rusko už loni. Když o něm začal mluvit při své návštěvě Prahy americký ministr obrany Robert Gates, vyvolalo to pobouření na české politické scéně.

Reklama

Související články

Ruský diplomat: Inspekce u nás? To je žert

Za žert označil v pátek ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin americký návrh, podle něhož by Češi a Poláci měli recipročně získat možnost kontrol...

Výběr článků

Načítám