Hlavní obsah

Rusko si stěžuje na „nezdravou atmosféru” kolem pronájmu nemovitostí v Praze

Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí upozornilo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku na nezdravou atmosféru, která se „zintenzivňuje“ okolo některých nemovitostí využívaných ruskou ambasádou v Praze, napsala ve středu agentura TASS. Podle ruské diplomacie jsou všechna nařčení bezdůvodná. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že o věci s Ruskem jedná a záležitost zatím nebude komentovat.

Foto: J. Cibulová/www.mzv.cz

Vítězslav Pivoňka

Článek

„Šéfovi české diplomatické mise bylo sděleno v souvislosti s nezdravou atmosférou, která se v zemi aktivně zintenzivňuje, že problematika nemovitostí je předmětem bilaterálního dialogu zaměřeného na nalezení vzájemně přijatelných řešení otevřených otázek na obou stranách," stojí v prohlášení ruského ministerstva, z něhož TASS cituje.

V českých médiích se objevily zprávy o tom, že ruská ambasáda v Praze pronajímá Rusům byty patřící českému státu. S byty disponuje na základě smluv z dob komunistického režimu.

Deník N napsal, že velvyslanectví by je mělo využívat pro své diplomaty, ale pronajímá je třetím osobám, čímž může porušovat diplomatické smlouvy. Peníze za pronájmy podle listu vybírá v hotovosti úředník z ruské ambasády.

Ruská diplomacie upozornila velvyslance, že je „nutné projevit zdrženlivost a soustředit se na vypracování vyvážených řešení jednáním, aby bylo možné se vyhnout destruktivním následkům," napsala agentura TASS.

Reklama

Výběr článků

Načítám