Hlavní obsah

Rusko sestřelilo raketu nad Kalužskou oblastí, Krym čelil desítkám dronových útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko oznámilo sestřelení ukrajinské rakety S-200 nad Kalužskou oblastí jihozápadně od Moskvy a zničení 42 dronů nad Krymem. Výbuchy byly slyšet také poblíž Tuly. Pravděpodobně kvůli obavám z útoků byla také opět dočasně uzavřena moskevská letiště Domodědovo a Vnukovo, úřady důvod nesdělily.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci ruských policejních jednotek, ilustrační foto

Článek

Ministerstvo obrany Ruské federace, která už přes rok a půl vede ozbrojenou agresi proti Ukrajině, podle TASS tvrdí, že Kyjev upravenou raketou typu S-200 mířil na civilní objekty.

Ruskojazyčný server BBC ale s odvoláním na ruské blogery na Telegramu napsal, že raketa byla sestřelena poblíž vojenského letiště Šajkovka. Některé zpravodajské účty na Telegramu soudí, že šlo rovněž o dronový útok.

K útoku drony na Krym ministerstvo uvedlo, že devět bezpilotních strojů ruské síly sestřelily a 33 dalších zneškodnily systémy elektronického boje. Zda způsobily v regionu, který Rusko nelegálně anektovalo v roce 2014, nějaké škody, Moskva nesdělila.

Biden a Zelenskyj jednali o výcviku ukrajinských pilotů

Americký prezident Joe Biden a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek telefonicky jednali o chystaném začátku výcviku ukrajinských pilotů na amerických bojových letounech F-16. S odvoláním na Bílý dům o tom informovala agentura Reuters.

Spojené státy ve čtvrtek oznámily, že mají v plánu začít s výcvikem ukrajinských pilotů, aby byli schopni stroje americké provenience používat.

Jejich dodávky už Ukrajině přislíbily Dánsko, Nizozemsko a Norsko. I o tom Biden a Zelenskyj jednali, především s ohledem na to, aby USA rychle schválily žádost trojice zemí o předání letounů Ukrajině.

Biden v telefonátu Zelenského také ujistil o americké podpoře po takovou dobu, jakou bude potřeba, i o odhodlání pohnat Rusko ke zodpovědnosti za jeho činy během rok a půl trvající agrese.

Americké ministerstvo zahraničí týž den také uvalilo sankce na dalších 13 lidí a uskupení podílejících se na deportacích ukrajinských dětí do Ruska. Kyjev odhaduje, že ruské úřady nuceně přesunuly na dvacet tisíc ukrajinských dětí od začátku invaze v únoru loňského roku.

Norsko má dodat Ukrajině stíhací letouny F-16, USA pomůžou s výcvikem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám