Hlavní obsah

Rusko počítá s jaderným konfliktem, skla letounů vybavilo ochranou proti radiaci

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pro nejmodernější ruský bojový letoun páté generace Suchoj Su-57 vyvinuli nové sklo pilotní kabiny, které má ochránit pilota přes jasem nukleárního výbuchu i radiací. Oznámil to podle ruské agentury Interfax generální ředitel společnosti ONPP Těchnologija Andrej Silkin. Ukazuje to, že se Rusko dál připravuje na jaderný konflikt, a potvrzuje to předloňské americké spekulace, že se Su-57 může změnit v jaderný bombardér.

Foto: Sukhoi

Prototyp Su-57 v letu

Článek

Silkin uvedl, že nové zasklení chrání posádku před elektromagnetickým, ultrafialovým i infračerveným zářením. Protože použili nové materiály, snížil se i radarový odraz pilotní kabiny. Podle Silkina se „odolnost zdvojnásobila, i když hmotnost je poloviční“. Důvodem je použitý typ polykarbonátu a na něm speciální ochranné vrstvy, které na ně byly nanesené pomocí magnetronu.

Suchoj Su-57 je víceúčelový bojový letoun páté generace kategorie stealth, tedy obtížně zjistitelný pro radary. Má sloužit k ničení nepřátelských letadel, ale také k průnikům nad nepřátelské území, kde může ničit vybrané cíle.

Ruské námořnictvo dostane nadzvukové jaderné zbraně, slíbil na přehlídce Putin

Evropa

Podle předloňské americké vládní zprávy o jaderných hrozbách NPR je Su-57 veden jako stroj určený ke konvenčním i jaderným útokům, přičemž by měl v této roli nahradit bombardéry Suchoj Su-34.

Podle únorového článku serveru The Diplomat Rusko vyvíjí malou hypersonickou střelu vzduch-země, která by se vešla do zbraňové šachty Su-57. Tato střela by měla mít podobné vlastnosti jako hypersonická střela Ch-47M2 Kinžal. Ta může nést i jadernou hlavici.

Rusko se po vypovězení ozbrojovací smlouvy hned pustilo do vývoje nových raket

Evropa

Ochrana pilota před jasem jaderného výbuchu ale naznačuje, že se počítá i s jadernými údery na menší vzdálenost, zřejmě pomocí klasických bomb.

Prototypy Su-57 byly testovány ve válce v Sýrii. První sériové stroje měly být dodány do konce roku 2019, ale kvůli pádu jednoho stroje těsně před dodávkou bylo předání odloženo.

Rusko zveřejnilo záběry nejmodernějších stíhaček Su-57 ze Sýrie

Blízký a Střední východ

Do roku 2028 má mít ruské letectvo 76 Suchojů Su-57, protože loni ustoupilo od masové výroby těchto nákladných letadel. Stane se tak třetí zemí, která po USA a Číně zařadí do výzbroje stroje páté generace. Prvním byly americké F-22 Raptor zavedené do výzbroje už v roce 2005. Po nich následovaly v roce 2015 americké F-35 a o dva roky později čínské J-20. Su-57 je reakcí právě na Raptor.

Ruské ministerstvo obrany koupilo nové stíhačky a vrtulníky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám