Hlavní obsah

Rusko pátrá po sebevražedných útočnicích, jedna je už asi v Soči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské bezpečnostní služby pátrají možná až po čtyřech „černých vdovách” vyslaných provést teroristické útoky na nadcházející zimní olympiádě. Jedna z těchto sebevražedných atentátnic by už mohla být v dějišti her v Soči anebo v jeho blízkosti. Informovala o tom televizní stanice NBC s odvoláním na americké a ruské zdroje.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Hlavní místo konání olympijských her v Soči

Článek

V Soči, kde olympiáda začne 7. února, se pátrá po Ruzaně Ibragimovové, 22leté vdově po islamistickém bojovníkovi, kterého ruské bezpečnostní síly zabily vloni. Popis se zmiňuje, že kulhá na pravou nohu, levou ruku má neohebnou v lokti a má jizvu na tváři.

Ruské úřady byly informovány o jejím možném odjezdu z Dagestánu začátkem ledna a obavě, že může být využita k útoku uvnitř olympijské zóny.

Militantní islamistické skupiny kavkazského regionu jsou známé tím, že k teroristickým útokům využívají "černé vdovy". Těmto ženám se tak říká, protože se některé z nich chtějí pomstít za smrt svých mužů. Podle bezpečnostních pracovníků se hůře rozpoznávají v davu, neboť neodpovídají stereotypu islamistického bojovníka a snadno dokážou měnit podobu úpravou oblečení nebo jiným nalíčením.

Obavy z teroristických akcí rostou.  V neděli se objevilo video, na němž dva muži patřící k irácké islamistické organizaci Ansar al-Sunna hrozí útokem na olympijské hry. Upozorňují, že mají pro ruského prezidenta Vladimira Putina a pro návštěvníky Soči připraveno "překvapení".

Muži se také přihlásili k prosincovým bombovým útokům ve Volgogradu, při nichž přišlo o život 34 lidí a více než sto utrpělo zranění. Zároveň slibují další akce. "To, co jsme udělali, je jen malá ukázka, malý krůček," hrozí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám