Hlavní obsah

Rusko pálí holandské květiny, jsou napadené třásněnkou

Novinky,
Moskva

Hned první den po zesílení kontrol květin importovaných z Nizozemska na nich ruské úřady objevily nebezpečného parazita - třásněnku západní (Frankliniella occidentalis). Napadené květiny spálili. Moskva zvažuje, že dovoz květin z Nizozemska zakáže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První den kontrol objevilo Rusko v holandských květinách škůdce Video: Reuters

 
Článek

„Jsou to čerstvě uřezané květiny z Nizozemska napadené třásněnkou západní,“ komentovala spalování inspektorka Jekatěrina Slakovová.

Mluvčí veterinárního a fytosanitárního úřadu Alexej Alexejenko prohlásil, že Nizozemsko vědělo, že květiny jsou napadené.

„Vlastním květinám nevydalo certifikáty. Dorazily s certifikáty sedmi dalších zemí EU. Musíme sami kontrolovat každou zásilku květin,” řekl. Není jasné, kolik květin z Nizozemska nechali ruští úředníci spálit. Odhadem to byly tisíce kusů.

Cerifikáty pocházejí z České republiky, Slovenska, Maďarska, Litvy a Lotyška, Polska a Bulharska, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Larva třásněnky západní (Frankliniella occidentalis)

Nizozemsku uvedlo, že tento certifikát nevydává od roku 2007 s tím, že všechny květiny exportované ze země mohou být napadené třásněnkou. V roce 1989 bylo vydáno omezení na nutnost informovat o napadení třásněnkou západní, protože se na Západě stala obecně rozšířenou a byla zavlečena do většiny zemí. V Rusku byla poprvé zjištěna v roce 1998. Loni se objevila u rajčat dovážených z Ukrajiny.

V Rusku zatím není třásněnka západní široce rozšířená, i když byla lokalizována na několika místech na západě země a v Moskvě i Belgorodu.

Třásněnka se rozšířila přes Nizozemsko

Agentura Reuters dala případ do souvislosti se špatnými vztahy mezi Ruskem a Nizozemskem kvůli sestřelení malajsijského Boeingu 777, protože nizozemští vyšetřovatelé uvedli, že stroj byl sestřelen protiletadlovou raketou.

Nizozemsko je však také jedním z největších vývozců řezaných květin. Z této země se ale dále šíří třásněnka západní. Ta se v sedmdesátých letech dostala z pacifického pobřeží USA na východ Spojených států a v roce 1983 byla zavlečena do Nizozemska.

Nizozemsko je největším dodavatelem řezaných květin na ruský trh a přes tuto evropskou zemi putují i květiny z dalších států Jižní Ameriky nebo Afriky. Rusko loni dovezlo 79 000 tun řezaných květin za 613 miliónů dolarů.

Třásněnka západní je nebezpečný škůdce. Způsobuje značné škody na květinách a zelenině na celém světě. Na květinách se živí jak larvy, tak dospělí jedinci. Škodí na většině skleníkových i pokojových květin, ale napadají také zeleninu. Především ale přenáší virová onemocnění. Pokud se objeví, je nutné je spálit.

Podle Českého rozhlasu byly po 31. srpnu na květinách dovezených z Nizozemska ve třinácti případech objeveny třásněnky a také nebezpečná bílá rez chryzantémová. Nemoci se mohou z řezaných květin šířit i na záhony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám