Hlavní obsah

Rusko nezaváhalo a Zemanovy výroky používá vší silou proti Británii

Aktualizováno

Silný úder verzi Velké Británie, že Rusko stojí za otravou bývalého špióna Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Tak reagoval senátor Alexej Puškov na výroky prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku. V podobném duchu reagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová. Prohlásila, že v případě otravy Skripalových britská vláda lže.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Tak je to! Novičok byl vyroben a uložen v České republice - ‚v malém množství‘. Tato skutečnost je silným úderem londýnské verzi, která se rozpadá, protože po otravě touto látkou se nikdo neuzdraví jako Julije Skripalová. Londýn se utápí ve zmatku: celá konstrukce se zhroutí," napsal Puškov na svůj Twitter.

Stanovisko Velké Británie, která obviňuje Rusko z otravy bývalého špióna Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, je neudržitelné, oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na slova prezidenta Zemana, který uvedl, že novičok byl vyroben a testován v Česku.

„Toto je další jasná ukázka neopodstatněného postoje britské vlády," řekl Peskov o Zemanových slovech. „Je to také nové potvrzení absolutní provokativnosti a dobrodružství případu Skripal. Jedná se o další krok směrem k tomu, kdy začne mít stále více zemí pocit, že se zapojily do dobrodružství," dodal mluvčí.

Vyjádření prezidenta Zemana využila také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Prohlásila podle agentury TASS, že britská vláda lže v případě otravy Skripalových v Salisbury.

"(...) žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se jakoby vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku," uvedla Zacharovová, kterou citovala agentura TASS.

Zeman během čtvrtečního rozhovoru uvedl, že se v Česku v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen. Víme kdy a víme, kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám