Hlavní obsah

Ruské regionální volby na východě Ukrajiny: Moskva uzná i ukrajinské občanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ukrajinskými osobními doklady k ruským volebním urnám. I tak budou vypadat ruské regionální volby na nezákonně anektovaných ukrajinských územích, protože se Moskvě nepodařilo mezi obyvateli ukořistěných regionů rozdistribuovat včas a v dostatečném množství ruské občanky. Jednotné hlasování je plánováno na 10. září, na řadě míst východní Ukrajiny se ale začne volit už zítra.

Foto: Profimedia.cz

Ruské volby, ilustrační foto

Článek

Jen v období od října 2022 do května 2023 si ruské doklady, ať už dobrovolně, nebo pod značným nátlakem v podobě pohrůžek ztrátou zaměstnání, nemovitého majetku nebo možnosti studovat, vyzvedlo ve čtyřech ukrajinských regionech 1,5 milionu lidí. Přesto tam nadále žijí statisíce lidí, kteří ruské doklady dosud nemají.

Ruská volební legislativa se proto musela značně „ohnout“. K volebním urnám s ruským státním znakem pustí Ukrajince s ukrajinskými občankami, cestovními pasy i řidičskými průkazy, eventuálně i s doklady vydanými samozvanými republikami DNR a LNR, které byly na těchto územích nezákonně šířeny už od roku 2015, napsala ruskojazyčná Deutsche Welle.

Ještě bizarnější situace má nastat na pravém břehu Dněpru v ukrajinské Chersonské oblasti, který je již po měsících okupace opět plně pod kontrolou Ukrajiny. Podle ruského výkladu jde o část anektovaného, tudíž „ruského“ území. Tamním obyvatelům s doklady Ruské federace se má umožnit hlasovat prostřednictvím systému Mobilní volič, museli by ale vyjet na okupovaná území, což je v praxi těžko představitelné.

Ačkoliv se v Rusku volebnímu dni říká „jednotný den hlasování“, na řadě míst Ukrajiny Moskva naplánovala „volby“ už na 8. nebo 9. září, poblíž frontové linie se bude volit ještě dřív: v Chersonské oblasti 2. září, v ostatních třech anektovaných regionech - v Záporoží, DNR a LNR - už ve čtvrtek, 31. srpna.

Útok na kolaboranty a kadyrovce

Kyjev už oznámil, že výsledky voleb neuzná a vyzval ke stejnému kroku parlamenty a vlády dalších států a také mezinárodní organizace. Aktivní účast ukrajinských občanů ve volebním procesu - ať už jejich přítomnost na kandidátkách, nebo práci ve volební komisi - považuje ukrajinská tajná služba SBU za otevřenou kolaboraci s cizí mocí a vlastizradu.

To je prý podle Moskvy hlavním důvodem, proč se kandidátky nezveřejňovaly předem, voliči se s nimi poprvé seznámí až ve volební místnosti.

Ukrajina nicméně nehodlá nečinně přihlížet: v úterý ukrajinské drony ve vlnách zaútočily na správní budovu ve městě Kamjanka-Dniprovska, kde tou dobou probíhalo setkání šéfů volebních místností Záporožské oblasti.

Podle agentury Unian nálet směřoval na „30 zrádců, které hlídali ruští vojáci včetně kadyrovců. Na setkání si chtěli domluvit rozvoz volebních lístků a hlasovacích boxů pro voliče“. Informace o obětech agentura neuvedla, na místě je prý ale „hodně zraněných“.

Ruské volby do zastupitelstev proběhnou 10. září i na okupovaných ukrajinských územích

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám