Hlavní obsah

Rusové znovu zabrali oblasti u Záporoží, které Ukrajinci v létě osvobodili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Geolokalizované záběry dokládají ruský postup v oblasti jihovýchodně od města Záporoží. Podle Institutu pro studium války není situace na frontě statická či patová, ale může se snadno vychýlit na tu či onu stranu.

Foto: ISW, Novinky

Situace na bojišti k 27. prosinci

Článek

Ruské invazní síly v uplynulých dnech postoupily v ukrajinské Záporožské oblasti a znovu obsadily některé pozice, které ukrajinská armáda dobyla zpět během letošní letní protiofenzívy.

Ve své poslední analýze vývoje bojů to uvedl americký Institut pro studium války (ISW), podle něhož Rusové pravděpodobně postoupili poté, co se ukrajinští vojáci na zimu stáhli na lépe hájitelné pozice u obce Robotyne.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 14. a 27. prosince naznačují, že ruské síly nedávno postoupily západně od Verbove, které se nachází asi devět kilometrů východně do Robotyne,“ píše institut, který se domnívá, že ruský zisk těchto pozic není v současné době zvlášť významný.

Rusové bombardovali chersonské nádraží, kde čekali lidé na evakuační vlak

Zahraniční

ISW postup Rusů v Záporožské oblasti označuje jako vývoj, který podporuje jejich hodnocení situace na bojišti, že současná poziční válka na Ukrajině není stabilní patovou situací.

„Současná rovnováha může být vychýlena oběma směry na základě rozhodnutí učiněných na Západě nebo v Rusku a omezené ruské zisky by se mohly stát významnými, zejména pokud Západ přeruší vojenskou pomoc Ukrajině,“ píše institut.

Podle mínění analytiků ISW byl postup Kyjeva v srpnu 2023 takticky významný, protože umožnil ukrajinským silám začít operovat za nejhustšími ruskými minovými poli. Nemají však za to, že by znovuobsazení některých těchto pozic ruskými silami bylo nyní srovnatelně důležité.

„Přinejmenším jim jde o dobytí města Avdijivka. Ambicióznějším cílem je dosáhnout administrativních hranic Doněcké a Luhanské oblasti a dobýt území v oblastech, o které přišli Rusové během našich útočných operací ve směru na Záporoží,“ komentoval pro stanici BBC předpokládané nejbližší cíle okupačních sil ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj.

Na videu je vidět ruské vraždění ukrajinských zajatců

Web ISW také upozorňuje na geolokalizované záběry z ukrajinského dronu zveřejněné 27. prosince, které podle něj ukazují ruskou vraždu ukrajinských válečných zajatců poblíž Robotyne.

Na videu je vidět, jak ruští vojáci střílejí tři ukrajinské vojáky zajaté na hranici lesa a později jeden ruský voják zblízka střílí do už mrtvého Ukrajince, popisuje ISW.

Podle ukrajinské prokuratury se tohoto činu Rusové dopustili v prosinci, blíže datum úřad neupřesnil. Zabíjení válečných zajatců porušuje Ženevské konvence.

ISW dříve informoval o tom, že v prosinci zaregistroval záběry z bezpilotních letounů, na kterých bylo vidět, jak ruští vojáci používají u Robotyne ukrajinské válečné zajatce jako lidské štíty.

Sestřelili jsme Rusům tři stíhačky Su-34, hlásí Kyjev

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám