Hlavní obsah

V Rusku zadrželi devět desítek lidí uctívajících památku Navalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně 91 lidí zadržely v pátek bezpečnostní složky v různých ruských městech na akcích uctívajících památku zesnulého opozičního předáka Alexeje Navalného. Uvedl to portál OVD-Info, jenž monitoruje aktivity ruských bezpečnostních sil a problematiku lidských práv.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dav lidí míří na moskevský Borisovský hřbitov, kde se konal pohřeb Alexeje Navalného

Článek

Jednoho z předních kritiků Kremlu, který zemřel ve vězení, v pátek pohřbili v Moskvě na Borisovském hřbitově, kam se s ním přišly rozloučit tisíce lidí. Ruské bezpečnostní síly v Moskvě začaly zatýkat, když se rozcházeli. Zadržené odváděli do předem připravených antonů.

Kromě Moskvy se podle OVD-Info zatýkalo v Novosibirsku, Jekatěrinburgu, Ulan-Ude, Vladikavkaze, Kazani nebo v Nižním Novgorodě. Celkem šlo podle portálu o 14 měst.

Někteří lidé skončili v policejních vozech poté, co položili květiny na památku Navalného. Ve Voroněžské oblasti bylo zadrženo několik lidí mířících do Moskvy, kde se chtěli rozloučit s Navalným, uvedl portál.

Kreml dopoledne varoval před postihem za nepovolená shromáždění v den pohřbu Navalného.

„Upozorňujeme, že existuje zákon a ten je nutné dodržovat. Jakákoliv nepovolená shromáždění poruší zákon. A ti, kteří se jich zúčastní, ponesou zodpovědnost, opět v souladu s platnými zákony,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Jeho vyjádření se týkalo výzev, aby v den pohřbu lidé přišli ke spontánně vytvořeným památníkům Navalného. Poskytnout zhodnocení Navalného jako politika mluvčí odmítl. Dodal, že nemá co říci ani k Navalného rodině.

Navalného smrt v trestanecké kolonii za polárním kruhem oznámily úřady 16. února. Navalného rodina i jeho spolupracovníci a příznivci podezírají ruského prezidenta Vladimira Putina, že svého nejvýraznějšího kritika nechal zavraždit. Kreml tato nařčení odmítá.

„Ne válce!“ Pohřeb Navalného se proměnil v demonstraci proti konfliktu na Ukrajině

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám