Hlavní obsah

Ruská televize tvrdila, že americký radar už v ČR stojí

MOSKVA

Ruská státní televize odvysílala v pátek ve zpravodajském pořadu Vesti zprávu, že v České republice už stojí radar amerického protiraketového systému. S odvoláním na údajnou informaci francouzské agentury AFP televize oznámila, že k moravské obci Slavkov byl přesunut radar protiraketového systému z amerických Marshallových ostrovů.

Článek

Francouzská agentura ale tento týden s odvoláním na české ministerstvo obrany psala pouze o dokončení radaru Severoatlantické aliance nedaleko obce Sokolnice v blízkosti slavkovského bojiště, kde v prosinci 1805 Napoleon porazil rakouskou a ruskou armádu.

Radar má monitorovat letecký provoz nad Moravou a nemá s protiraketovým systémem, o jehož výstavbě Američané s Čechy jednají, žádnou spojitost. Ruská televize si tak zjevně spletla dva různé radary.

Rusko dlouhodobě protestuje proti americkým plánům na vybudování radaru v ČR a sila s deseti antiraketami v Polsku. Podle Moskvy podobné návrhy likvidují strategickou rovnováhu v Evropě a jsou hrozbou ruské bezpečnosti.

Ruští vojáci už několikrát upozornili, že v případě vzniku podobného zařízení například zaměří na americké objekty v ČR své strategické zbraně.

Reklama

Související témata:

Související články

Stovky odpůrců radaru táhly Prahou na vládu

Několik stovek demonstrantů dorazilo v sobotu večer z Václavského náměstí přes Národní třídu až ke Strakově akademii. Odpůrci radaru před pražským sídlem Úřadu...

Výběr článků

Načítám