Hlavní obsah

Ruská armáda nacvičuje přehlídku na Den vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové připravují na 9. května v Den vítězství velkou armádní přehlídku v ulicích Moskvy. Ukázka vojenské síly a velká okázalost jsou tradičními znaky oslav, jež připomínají vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem v druhé světové válce. Ve čtvrtek večer přehlídku nacvičovali.

Živě: Nácvik ruské armády s technikou na přehlídku 9. května na Rudém náměstí v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Oslavy Dne vítězství budou letos v mnohých městech v omezeném režimu. Podle některých tato omezení poukazují na nervozitu Kremlu z toho, že by se oslavy mohly proměnit v projevy nesouhlasu s invazí na Ukrajinu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že země kvůli oslavám příští týden zvyšuje bezpečnost v ulicích měst.

Jednou z tradičních událostí tohoto dne je kromě armádní přehlídky také průvod Nesmrtelného pluku, při němž lidé po celé zemi pochodují s fotografiemi svých předků, kteří bojovali ve druhé světové válce.

Loni vedl tento průvod sám Vladimir Putin s fotografií svého otce v uniformě. Letos se má průvod podle organizátorů uskutečnit z bezpečnostních důvodů v „jiném formátu“; v jakém, blíže nespecifikovali. Podle serveru Ukrajinska pravda je to kvůli obavám z toho, že by lidé mohli během průvodu poukázat na ztráty ve svých rodinách v probíhající válce na Ukrajině.

Údajně vzhledem k tomu, že na letošek nepřipadá žádné kulaté jubileum, nemají se oslav účastnit žádní významní zahraniční hosté. Jediným pozvaným prezidentem cizí země je prezident Kyrgyzstánu Sadyr Žaparov, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Na oslavy Dne vítězství do Moskvy přijede jediný zahraniční host. Prezident Kyrgyzstánu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám