Hlavní obsah

Ne věčnému Putinovi, protestovali Rusové při připomínce zavražděného Němcova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí se v sobotu sešly na pochod v centru Moskvy, aby si připomněly Borise Němcova, ruského opozičního politika, který byl před pěti lety zavražděn. Podle organizátorů byl pochod současně protestem proti plánovaným změnám v ústavě navrženým prezidentem Vladimirem Putinem.

Protest v Moskvě při připomínce výročí vraždy Borise Němcova Video: DPA

 
Článek

Pochod je první velkou demonstrací organizovanou ruskou opozicí od minulého měsíce, kdy Putin představil návrh změn ústavy. Ty mají podle kritiků umožnit Putinovi udržet si moc i po odchodu z funkce prezidenta v roce 2024.

Podle monitorovací nevládní organizace White Counter dorazilo na pochod přes 22 tisíc osob. Demonstranti kromě fotografií Němcova nesli také transparenty s nápisy jako „Ne věčnému Putinovi” či „Ne uzurpaci moci”, uvedly agentury AP a Reuters.

Ruská ambasáda má novou adresu. Náměstí Borise Němcova Praha pojmenovala po zavražděném politikovi

Domácí

Němcov byl jedním z nejcharismatičtějších a nejaktivnějších oponentů Putina. Byl zastřelen 27. února 2015 v Moskvě. Za vraždu byl odsouzen na 20 let Čečenec Zaur Dadajev a další čtyři muži byli odsouzeni na 11 až 19 let za spoluúčast na vraždě. Kdo ale atentát zorganizoval a nařídil se nepodařilo zjistit.

Demonstrace na památku Němcova se uskutečnily také v dalších velkých městech po celém Rusku, včetně Petrohradu, Novosibirsku a Vladivostoku. Podle organizace specializující se na policejní zákroky OVD-Info bylo v Petrohradu zadrženo pět demonstrantů, nejsou ale informace, zda byli obviněni.

Reklama

Výběr článků

Načítám