Hlavní obsah

Rus se snažil uchránit superjachtu před zabavením a přejmenoval ji. Nepomohlo to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Ruský oligarcha Sergej Čemezov se pokusil přejmenovat svou superjachtu a vyzrát tak na španělské úřady. Plavidlo Valerie přejmenoval na Meridian A, aby mohl vyplout z Barcelony do Turecka, kde se neuplatňují vůči Rusům žádné sankce. Úřady ale lest prokoukly. Jachta tak zůstává v Barceloně a nově je pod kontrolou civilní stráže.

Foto: Profimedia.cz

Superjachta Valerie ruského oligarchy Sergeje Čemezova na snímku z roku 2021

Článek

Superjachta Valerie byla v Barceloně zabavena krátce po začátku ruské agrese vůči Ukrajině, uvedl list El Confidencial. Čemezov je jedním z oligarchů, kteří se ocitli na sankčním seznamu Evropské unie, a to kvůli jeho blízkým kontaktům s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jenž válku na Ukrajině rozpoutal.

Plán na přejmenování superjachty málem vyšel. Kapitán lodi totiž požádal úřady o možnost vyplutí na moře pod novým názvem Meridian A, což úřady schválily. Všechno ale změnil následný telefonát z velitelství španělského námořnictva, které upozornilo na fakt, že se jedná o loď ruského oligarchy.

Na Gibraltaru se vydražila superjachta zabavená ruskému oligarchovi

Zahraniční

Provozovatelem lodi je společnost AmTech Worldwide Limited, která se obrátila na soud v Barceloně (ten zatím nerozhodl). Firma tvrdí, že neexistuje důkaz, který by jednoznačně prokázal, že superjachta patří právě Čemezovovi.

Podle zpravodajských služeb je AmTech Worldwide Limited ovládán jiným subjektem ve spletité síti vlastnictví. Valerie navíc kotví v barcelonském přístavu už od 9. února a sankce na ni byly uvaleny v polovině března.

Tehdy se na základě informací z uniklých dokumentů Pandora Papers zjistilo, že plavidlo plující pod vlajkou karibského ostrovního státu Svatý Vincenc a Grenadiny je registrované na Anastasii Ignatovovou, která je nevlastní dcerou Čemezova. I na ní se tak sankce Západu vztahují.

Úřady v JAR uvedly, že v Kapském Městě nechají kotvit jachtu ruského oligarchy

Zahraniční

Čemezov a jeho rodina jsou na sankčním seznamu Západu už od roku 2014 poté, co Rusko anektovalo Krymský poloostrov. Čemezov je generálním ředitelem ruského státního obranného konglomerátu Rostec Corporation.

Superjachta Valerie je jednou ze čtyř lodí zadržených španělskými úřady a patřících Putinovým spojencům. Loď dlouhá 85 metrů má údajně podle El Confidencial současnou hodnotu v přepočtu téměř dvou miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám