Hlavní obsah

Rumunsko, Bulharsko a Srbsko paralyzovaly přívaly sněhu

Několik oblastí Rumunska, Bulharska a Srbska je kvůli silnému sněžení paralyzováno. V Rumunsku si nápor zimy vyžádal jednu oběť, když na podchlazení zemřel muž, který zůstal několik hodin uvězněn v autě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V deseti regionech Srbska vyhlásili kvůli sněhu krizový stavVideo: Reuters

 
Článek

Sněhové závěje, které zejména na jihu Rumunska dosahují víc než metrové výšky, uvěznily stovky lidí. V sanitce, která uvízla ve sněhových závějích, porodila třináctiletá dívka.

Kvůli sněhové bouři ve čtvrtek východně od Bukurešti vykolejil nákladní vlak, doprava na dvou rumunských dálnicích se až do odvolání zastavila. Nejméně čtyři přístavy na břehu Černého moře včetně největšího z nich Konstance musely být kvůli vichru uzavřeny, bukurešťské letiště odvolalo jen ve čtvrtek 40 mezinárodních letů, další byly zpožděny. Zastaveny byly desítky vlakových spojů, školy jsou zavřené.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Závěje sněhu u Bukurešti

Premiér Emil Boc povolal na pomoc armádu, která proráží bariéry sněhu na zablokovaných komunikacích. Na jihu země je bez proudu 500 obcí a měst.

Kalamita je i v Bulharsku a Srbsku

Stejná kalamita postihla i sousední Bulharsko, kde úřady vyhlásily na celém území "červený", tedy nejvyšší stupeň varování. Vydatné sněžení od středy ochromilo dopravu a připravilo stovky rodin o elektřinu. Úřady vyzvaly obyvatele, aby omezili cestování, a zakázaly zcela jízdu nákladních aut.

Foto: ČTK/AP

Sněžení v Bukurešti

Nejvíce je postižen sever, v oblasti Loveč byly mnohé lokality odříznuty od světa haldami sněhu. Více než 300 obcí je zde bez elektrického proudu.

Ochromen je provoz na mezinárodním letišti v Sofii, kde lety nabírají značné zpoždění. Komplikované je hlavně přistávání, proto bylo mnoho letadel odkloněno do Řecka a Makedonie. Kvůli vichru byl zavřen jeden ze dvou hlavních bulharských přístavů na Černém moři Burgas.

Zima provázená silným sněžením zuří i v Srbsku. V obcích na jihu a západě země se podle televize B92 tisíce rodin ocitly bez elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám