Hlavní obsah

Rumunsko a Bulharsko se připojí k Schengenu. Zatím jen částečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 15 let po vstupu do Evropské unie se Rumunsko a Bulharsko částečně připojí k schengenskému prostoru volného pohybu osob. Ten se má od března týkat zatím pouze cestujících využívajících leteckou a námořní dopravu. Proti rozšíření zóny dlouho vystupovalo Rakousko, které se obávalo nárůstu nelegální migrace. Nakonec však Vídeň souhlasila s tím, že oba balkánské státy mohou do zóny vstoupit po etapách.

Foto: Profimedia.cz

Rumunsko-bulharský hraniční přechod Giurgiu–Ruse. Ilustrační foto

Článek

„Po 13 letech konečně Rumunsko vstoupí do Schengenu! Máme v tom politickou dohodu!“ ohlásil rumunský premiér Marcel Ciolacu. „Od března příštího roku budou Rumuni využívat výhod schengenského prostoru v letecké a námořní dopravě,“ dodal. Podle Bukurešti bylo dohody s Rakouskem dosaženo už 23. prosince.

Dohodu potvrdil i bulharský premiér Nikolaj Denkov. „Jednání s Rakouskem budou spojena s výraznou podporou Evropské komise při ochraně vnějších hranic EU s Tureckem a Srbskem, aby se snížil příliv nelegálních migrantů do Evropy,“ vzkázal.

Maďarsko nevpustí Bulharsko do Schengenu, pokud nezruší poplatky za ruský plyn

Evropa

Jednání o otevření pozemních hranic budou pokračovat příští rok. V současné době je v schengenském prostoru 27 zemí, což umožňuje 400 milionům lidí volně se mezi nimi pohybovat.

Budapešť tento měsíc hrozila, že je připraveno vetovat rozšíření schengenského prostoru o Bulharsko, pokud Sofia nezruší tranzitní poplatky za ruský plyn přepravovaný přes bulharské území. Později Maďarsko oznámilo, že Bulharsko jeho požadavku ustoupilo, a proto jeho vstup do Schengenu blokovat nebude.

V Rakousku sílí protiimigrační Svobodní

Rumunsko a Bulharsko vstoupily do EU v roce 2007, technická kritéria pro vstup do Schengenu obě země splnily již před více než deseti lety. Pokud by se k zóně volného pohybu plně připojily, zůstanou Kypr a Irsko jedinými členskými zeměmi mimo ni.

Vládní lidovci (ÖVP) v Rakousku začali tvrdší protiimigrační politiku, podle některých analytiků tak reagují na rostoucí popularitu populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), která proti přistěhovalectví ostře vystupuje a v průzkumech veřejného mínění nyní jasně vede.

Hraniční kontroly v Schengenu migrační situaci dlouhodobě neřeší, řekl Fiala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám