Hlavní obsah

Rumunská média mají mít stejně dobrých a špatných zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Rumunsko má dost špatných zpráv v médiích a snaží se jejich převahu omezit. Návrh zákona nařizujícího televizím a rádiovým stanicím v budoucnu vyvážit špatné zprávy stejným počtem dobrých už prošel Senátem a nyní už jen na prezidentovi, aby normu podepsal.

Článek

Záplava špatných zpráv je podle dvou předkladatelů předlohy z krajně pravicové Národní liberální strany extrémně škodlivá a způsobuje nezvratné následky na zdraví a životu lidí. Zákon tak má pomoci k vyváženějšímu vnímání běžného života z psychického a emočního hlediska.

"Rozhlasové a televizní zpravodajské pořady mají obsahovat ve stejné míře pozitivní a negativní informace," požaduje norma. Rumunští novináři se bouří a doufají, že sporný zákon nebude platit.

Úkolem stanovit, co je "pozitivní" a "negativní", se senátoři rozhodli pověřit Národní audiovizuální radu, která bdí nad rádii a televizemi. Ale ani té se nápad zákonodárců nelíbí. "Zpráva je zpráva, není ani pozitivní, ani negativní, prostě jen odráží realitu," prohlásil předseda rady Rasvan Popescu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám