Hlavní obsah

Rumuni v referendu rozhodnou, jestli sesadí prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Proces sesazení rumunského prezidenta Traiana Baseska zahájený minulý týden v pátek parlamentem je podle ústavního soudu v souladu s ústavou země. Lidé tak mají v referendu rozhodnout, zda prezident zůstane, anebo bude sesazen.

Foto: Profimedia.cz

Rumunský prezident Traian Basescu

Článek

"Soud konstatuje, že procedura zbavení Traiana Baseska funkce prezidenta Rumunska byla v souladu (s ústavou)... a že funkce prozatímního prezidenta náleží Crinu Antonescovi," konstatoval soud ve svém rozhodnutí podle agentury AFP.

Předsedu Senátu Antoneska do parlamentní funkce dočasně nedávno dosadila vládní koalice levého středu.

Boj vlády s prezidentem

Rumunský parlament se minulý týden vyslovil pro zahájení procesu sesazení prezidenta. Nové úrovně tak dosáhl mocenský spor mezi vládní koalicí v čele se sociálním demokratem Victorem Pontou a pravicovým prezidentem. Do 30 dnů od rozhodnutí parlamentu musí o dalším setrvání hlavy státu ve funkci rozhodnout občané v referendu.

Referendum je plánováno na 29. července.

Vládní koalice už minulý týden učinila řadu kroků směřujících k sesazení nepopulární hlavy státu. Například změnu pravidel pro referendum o odvolání prezidenta má ústavní soud posoudit v úterý.

Vláda viní prezidenta z překročení pravomocí a z neoprávněného zasahování do státních institucí. Opozice zase vládu viní ze snahy ovládnout justici a další státní instituce, aby mohla krýt korupčníky, a v posledku z pokusu o převrat.

Reklama

Výběr článků

Načítám