Hlavní obsah

Rozštěpenou řeckou vládní levicovou stranu SYRIZA čeká sjezd

– Atény

Vedení řecké radikální levicové strany SYRIZA na nočním zasedání v Aténách rozhodlo o svolání mimořádného stranického sjezdu letos v září. Oznámila to řecká televizní stanice ERT. O přesném datu sjezdového jednání má být rozhodnuto později.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Alexis Tsipras

Článek

Členové ústředního výboru strany se ve čtvrtek shromáždili v budově bývalého kina v centru Atén, aby rozhodli, zda bude svolán v září stranický sjezd, nebo zda se uskuteční vnitrostranické referendum, jehož cílem by bylo znovu definovat strategii strany.

Ústřední výbor se sešel poté, co Řecko přijalo podmínky věřitelů, která byly v rozporu s idejemi strany a jejím volebním programem. Zástupci krajně levicového křídla uvnitř strany opakovaně nepodpořili v parlamentu reformy, jejichž přijetí si věřitelé stanovili jako podmínku pro zahájení jednání o třetím záchranném programu pro Řecko ve výši až 86 miliard eur (2,3 biliónu korun). Opatření prošla zákonodárným sborem jen díky hlasům opozice.

„V současné chvíli tady v jedné straně existují dvě rozdílné strategie - jedna, která chce Řecko v eurozóně, a druhá, která chce Řecko mimo eurozónu,” řekla novinářům při příchodu na jednání vládní mluvčí Olga Gerovasiliová. „Tyto dvě strategie nemohou společně existovat na vládní úrovni,” dodala.

Uspořádání sjezdu navrhl premiér Alexis Tspiras, který kroky vlády hájil, s tím, že nebyla jiná možnost. V případě odmítnutí by zemi hrozil bankrot, návrat k drachmě a ekonomická situace obyvatel y se dále zhoršila. Zdůraznil, že rozhodnutí o budoucím směřování strany by nemělo být děláno ve spěchu. V případě, že by ale někteří z členů SYRIZA chtěli rychlejší řešení nynějších problémů, mělo by se už tuto neděli uskutečnit vnitrostranické referendum. Mezi oběma těmito variantami ústřední výbor strany nakonec po dvanáctihodinovém jednání zvolil mimořádný sjezd.

Vláda má v parlamentu slabou většinu 162 poslanců, z toho 149 ze SYRIZY a 13 ze strany Nezávislí Řekové. Proti Tsiprasem navrženým opatřením hlasovalo přes 30 členů jeho strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám