Hlavní obsah

Rozpuštěná rota u Luhansku odmítla složit zbraně

Právo, sw
Kyjev

O rozpuštění roty Tornado, jejíž příslušníci se údajně v Luhanské oblasti dopustili řady zločinů, ve čtvrtek rozhodl ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Jednotka ale odmítla složit zbraně. Její příslušníci, z nichž někteří se měli dopustit mučení, pokusu o vraždu či sexuálního zneužití, se zabarikádovali na své základně v budově školy v Pryvillje a její okolí zaminovali, uvedl server Ukrajinska pravda.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov

Článek

Policie spolu s vojenskou prokuraturou už předtím zadržely velitele roty Ruslana Onyščenka a dalších sedm příslušníků jednotky, která spadá pod ministerstvo vnitra.

Avakov prohlásil, že ne všichni příslušníci roty se na zločinech podíleli, přesto ale rozhodl o jejím rozpuštění.

Onyščenko je obviněn z toho, že ve městě Pryvillja v Luhanské oblasti, kde byla jednotka dislokována, založil zločinnou skupinu a své podřízené nabádal k páchání těžkých zločinů – mimo jiné k únosům, omezování osobní svobody a mučení.

„K nejsurovějším formám násilí patřily, i když se mi to velmi těžko říká, sexuální zločiny proti osobám mužského pohlaví provedené zvlášť zavrženíhodným způsobem, což bylo nahráno na video pomocí mobilních telefonů a dalšími prostředky,“ řekl šéf ukrajinské vojenské prokuratury Anatolij Matios.

Matios upozornil, že řada příslušníků roty má kriminální minulost. „Onyščenko byl odsouzen za násilné trestné činy včetně pokusu o znásilnění, výtržnosti a loupeže,“ dodal s tím, že předpokládá šetření toho, jak se recidivisté mohli dostat do policejních struktur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám