Hlavní obsah

Polský premiér obvinil EU z vydírání

Štrasburk
Aktualizováno

Říjnové rozhodnutí polského ústavního soudu, že některé články základních smluv o Evropské unii odporují polské ústavě, zpochybňuje a ohrožuje základy samotné Unie. V Evropském parlamentu to v úterý řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Polský premiér to v Mateusz Morawiecki to označil za vydírání ze strany EU.

Foto: Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Toto rozhodnutí (polského ústavního soudu) zpochybňuje základy Evropské unie,” řekla von der Leyenová v parlamentu. Evropská komise musí podle ní chránit evropské občany, ať žijí kdekoliv, a bude proto vůči Polsku jednat. Unijní exekutiva má podle své šéfky k dispozici několik různých nástrojů, Komise nicméně teprve vyhodnocuje, který z nich použít.

Morawiecki v reakci odmítl „jazyk výhrůžek” a obvinil EU, že překračuje svoje pravomoci. „Vydírání nesmí být politickou metodou,” řekl polský premiér.

„Jsme pyšná země. Nemůžeme mlčet, když je naše země nespravedlivě napadána," řekl Morawiecki s tím, že součástí řešení sporů by podle něj neměly být výhrůžky finančními sankcemi či jiné formy zastrašování, což jsou pro polského premiéra nedemokratické praktiky.

Premiér Morawiecki ve svém vystoupení nicméně odmítl „pohádky" to tom, že by Polsko směřovalo k odchodu z EU. Členství v bloku podle něj podporuje většina Poláků a jeho vláda je součástí této proevropské většiny. Poláci jsou ale podle něj stále více znepokojeni směrem změn v EU.

Brusel zasáhne proti verdiktu z Polska

Evropa

Spor o soudní verdikt 

Polský ústavní soud 7. října dospěl k závěru, že některé články základních smluv o EU jsou v rozporu s polskou ústavou. Tu považuje za základní zákon a polské právo nadřazuje unijnímu, i když Varšava při vstupu do EU v roce 2004 souhlasila s tím, že unijní právo jest naopak nadřazeno polskému.

Rozhodnutí polského ústavního soudu podle Morawieckého vedlo k „zásadnímu nepochopení". Polský premiér uznal, že evropské právo stojí nad zákony v členských státech v oblastech, v nichž má EU vymezené kompetence. Nejvyšším právem každé členské země je však její ústava, řekl premiér, ”Instituce založené smlouvami (o EU) překračují svoje kompetence a my musíme mít nástroje, jak na to reagovat."

Jsou to peníze evropských daňových poplatníků. A pokud naše unie investuje více než kdy předtím do posílení našeho společného zotavení, musíme chránit unijní rozpočet proti porušování zásad právního státu.
Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Polsku hrozí, že přijde o evropské peníze

Prvním zvažovaným krokem je podat na Polsko stížnost k Soudnímu dvoru EU. EK také podle von der Leyenové uvažuje o spuštění nového mechanismu, který podmiňuje čerpání evropských peněz nezávislostí justičních orgánů.

„Jsou to peníze evropských daňových poplatníků. A pokud naše unie investuje více než kdy předtím do posílení našeho společného zotavení, musíme chránit unijní rozpočet proti porušování zásad právního státu," řekla šéfka EK.

Základní smlouvy o EU odporují naší ústavě, rozhodl polský ústavní soud

Evropa
Pokud chcete dělat z EU beznárodní superstát, tak si nejprve získejte shodu všech členských států.
Mateusz Morawiecki, Polský premiér

Morawiecki hovořil zejména o Soudním dvoru EU, který podle něj za zavřenými dveřmi přichází s „kreativními interpretacemi" smluv, jimiž příliš rozšiřuje pravomoci EU na úkor členských států. Tento proces nazval „tichou revolucí". „Pokud chcete dělat z EU beznárodní superstát, tak si nejprve získejte shodu všech členských států," řekl polský premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám