Hlavní obsah

Rok po tragickém výbuchu v Prešově: Lidé chtějí na stejném místě postavit nový dům

– Prešov
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Přesně před rokem zažilo město Prešov chvíle hrůzy, když na Mukačevské ulici vybuchl plyn nahromaděný v paneláku. Výbuch a následný požár si vyžádal osm lidských životů.

Foto: Policie SR

Nejvíce poničená je horní část panelového domu

Článek

Správce bytovky Mojmír Květoň (59) se dodnes trápí nad tím, jak mohl tragickému výbuchu zabránit. „Dosud myslím na to, co by se stalo, kdybych šel vypnout hlavní jistič elektřiny. Možná by se nic z toho nestalo,“ řekl deníku Nový čas bývalý správce. Spouštěčem exploze byla totiž jiskra z výtahu, který byl v tom čase na 11. podlaží. Úniku plynu předcházelo mechanické poškození plynového potrubí.

Záznam: Bourání části zdemolovaného domu v PrešověVideo: Markíza/tvnoviny.sk

„Pracoval jsem tehdy v nedaleké škole a dálkový signalizátor mě upozornil na poruchu v kotelně. Telefonovali mi lidé, že v domě cítí plyn. Nevěděl jsem přesně, co se děje, tak jsem jim řekl, ať větrají,“ přemítá bývalý správce.

Vyšetřování tragédie v Prešově: Dělníci poškodili potrubí, zkázu dokonala jiskra v obvodech výtahu

Evropa

„Když došlo k výbuchu, už jsem stál před bytovkou. Z vchodu právě vycházely tři sousedky, když to bouchlo. Jednu zasáhly trosky a měla rozbitou hlavu, druhá ležela v sutinách a třetí se už, bohužel, nedalo pomoci,“ vzpomíná na tragické chvíle před rokem.

Chtějí se vrátit

Deset rodin z původních 48 projevilo zájem postavit na původním místě nový dům. „Domluvili jsme se s většinou vlastníků pozemků, v jednom případě však není dotažené dědické řízení. Když budou vyřízeny všechny formality, máme příslib, že nová bytovka bude postavena do 18 měsíců. Já bych se sem rád vrátil, zvykl jsem si tady,“ dodal.

Slovenští úředníci se měli přiživovat na neštěstí v Prešově

Evropa

Před bytovkou pracovali před rokem dělníci a prorazili plynové potrubí. Plyn se do paneláku dostal pravděpodobně přes nefunkční teplovodní potrubí, nahromadil se v domě, došlo k silnému výbuchu a následnému požáru.

Pět lidí vyšetřovatelé obvinili za obzvláště závažného zločinu všeobecného ohrožení se způsobením smrti vícero osobám a škody velkého rozsahu. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody na 20 až 25 let nebo dokonce až doživotí.

Panelák byl po výbuchu a následném požáru natolik poškozený, že musel být srovnán se zemí. Na pomoc obyvatelům paneláku poslali občané a firmy z celého Slovenska přes pět milionů eur (přes 132 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám