Hlavní obsah

Roboti v obchodech musí mít v neděli volno, rozhodl německý soud

I roboti v supermarketech musí světit neděli. Rozhodl o tom německý soud, který tak podle listu Financial Times potvrdil staletý zákaz nedělního obchodování v zemi a přiznal robotům právo na „nedělní odpočinek“.

Foto: Profimedia.cz

Automatizovaná prodejna řetězce Tegut v Darmstadtu v Hesensku

Článek

Německý regionální obchodní řetězec Tegut, který má ve zkušebním provozu čtyři desítky plně automatizovaných obchodů, prohrál první kolo právní bitvy s odborovou organizací v sektoru služeb Verdi.

Soud ve spolkové zemi Hesensko totiž podle Financial Times s odboráři souhlasil, že plně automatizované obchody nemohou fungovat o nedělích, protože by to mohlo mít negativní důsledky pro lidskou pracovní sílu.

Soudci to napsali v odůvodnění rozsudku s odkazem na 1700 let starou křesťanskou zásadu „nedělního odpočinku“, která je v Německu součástí ústavy. „Neděle má v Německu širší význam než jen jako volný den,“ poznamenali.

Foto: Reuters

Robot-skladník. Ilustrační foto

Vláda se neshodla na zrušení zákazu prodeje o svátcích, k návrhu se postavila neutrálně

Domácí

V praxi to znamená, že zavřeno v neděli musí mít i plně automatizované obchody řetězce Tegut, kde se například doplňováním zboží zabývají roboti.

„Rozsudek je směšný, vždyť jde o automaty, roboty,“ komentoval to podle Financial Times Thomas Stäb, člen představenstva řetězce.

Tegut, švýcarský supermarket, má po celém Německu 300 konvenčních prodejen a asi čtyřicet automatizovaných. Ke vstupu do nich zákazníci potřebují průkaz totožnosti, který jim „otevře dveře“. Poté mohou nakoupit a zaplatit u samoobslužné pokladny. Zaplacený účet je pak „pustí“ ven.

Podle Stäba bylo zprvu v automatizovaných prodejnách více krádeží než v těch s lidskou obsluhou, ale konečný zisk převážil ztráty. Nedělní prodej až dosud představoval v automatizovaných pobočkách až 30 procent týdenního obratu.

Nový chirurgický robot má za sebou v Brně několik úspěšných operací

Věda a školy

V Německu mají obchody v neděli zavřeno. Výjimkou jsou restaurace, obchody na nádražích, letištích a u čerpacích stanic.

„Naše společnost potřebuje speciální den v týdnu, kdy můžete oslavovat křesťanské hodnoty a trávit čas s rodinou a přáteli,“ řekl podle listu Philip Buttner z protestantské církve, která lobbuje proti práci v neděli.

Obhájci nepřetržitého provozu automatizovaných obchodů se domnívají, že může prospět spotřebitelům. „Alternativa k povoleným obchodům u čerpacích stanic by mohla vytvořit větší konkurenci a nižší ceny, z čehož by měli prospěch spotřebitelé,“ uvedl německý ekonom Jan Büchel.

V Česku se nyní rozhořel boj o zrušení zákona z roku 2016 zakazujícího o stanovených svátcích maloobchodní prodej. Vláda se na zrušení zákazu prodeje o svátcích zatím nedokázala dohodnout. Objevují se hlasy, které doporučují naopak zavést zákaz prodeje o všech svátcích i nedělích.

Robotický pes bude na aljašském letišti rozhánět ptáky. Převlečou ho za kojota nebo lišku

Cestování

Výběr článků

Načítám