Hlavní obsah

Restaurace na Slovensku budou nabízet maso z ulovených medvědů

1:41
1:41

Poslechněte si tento článek

Maso z legálně zastřelených medvědů se bude na Slovensku dodávat do restaurací. Oznámil to náměstek ministra životního prostředí Filip Kuffa (nominant Slovenské národní strany).

Foto: Shutterstock

Medvěd hnědý, ilustrační snímek

Článek

Zastřelení medvědi končili dosud v kafilerii. „Od dnešního dne budou naše organizace pod MŽP – po splnění všech podmínek – nabízet odlovené jedince k odprodeji,“ uvedl v pondělí Kuffa na Facebooku.

Povolení k likvidaci medvědů mají zásahové týmy a myslivecká sdružení. Náměstek ministra zdůraznil, že se ohledně nabízení masa bude postupovat legálně a restaurace budou muset mít příslušné doklady.

„Každý, kdo chce maso prodat dál, musí požádat o vydání tzv. CITES certifikátu. Ten zaručuje, že jedinec byl legálně odlovený, a zároveň umožňuje například gastroprovozům prodávat hotová jídla dál,“ popsal Kuffa.

Medvědí škvarky

Loni nabízela koliba v Tatranské Štrbě medvědí guláš s knedlíkem a topinky s medvědími škvarky. Majitel koliby tvrdil, že se jednalo o povolený odlov a maso prošlo kontrolou hygieniků. Regionální úřad veřejného zdravotnictví v Popradě tehdy potvrdil, že kontrolu vykonal.

Anketa

Ochutnali byste medvědí maso?
Ano
63,2 %
Ne
36,8 %
Celkem hlasovalo 4922 čtenářů.

Po několika případech útoků medvědů na člověka slovenský parlament loni v červnu schválil výjimku z ochrany tohoto zvířete pro případ, že výskyt šelem ohrožuje život, zdraví či majetek lidí nebo úrodu a hospodářská zvířata. Podmínkou pro jednodušší vydání povolení k likvidaci problémových medvědů je vyhlášení mimořádné situace v dotčené lokalitě.

Podle odhadů žije na Slovensku asi 1300 medvědů. Slovenská vláda schválila pro letošní rok mimořádný odstřel 350 medvědů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám