Hlavní obsah

Renesanční nahotina vyvolala ve francouzské střední škole poprask. Dusno na místě hasil ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renesanční obraz zobrazující nahé ženy vyvolal u části středoškoláků z francouzského města Issou západně od Paříže tak divokou reakci, že tamní učitelé v pondělí z obav o svou bezpečnost odmítli nastoupit do práce. Vyhrocenou situaci přijel řešit ministr školství Gabriel Attal, který později slíbil, že příslušní studenti budou potrestáni.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr školství Gabriel Attal

Článek

„Kolegyně během hodiny ukázala obraz ze 17. století, který zobrazuje nahé ženy,“ citovala stanice France 24 Sophii Vénétitayovou z odborového svazu středoškolských učitelů. „Někteří studenti odvrátili zrak, cítili se uraženi, řekli, že byli šokováni,“ řekla Vénétitayová.

Někteří studenti podle ní později tvrdili, že se učitelka dopustila „rasistických komentářů“, což však Vénétitayová odmítla. Podle listu Le Journal du Dimanche studenti pedagožku vinili, že diskuzí o zmíněném obrazu provokovala muslimy ve třídě.

Rodiče jednoho ze studentů poslali řediteli školy stížnost s tím, že jejich syn nedostal možnost se během diskuze ve třídě vyjádřit.

Mladiství spojení s vraždou učitele ve Francii dostali podmínky

Evropa

Podle Vénétitayové byl tento incident pro učitele ze Střední školy Jacqua Cartiera poslední kapkou. Už předtím si totiž stěžovali na „citelně zhoršené klima“ během vyučování s tím, že vedení školy jim přes opakovaná varování neposkytuje dostatečnou podporu.

V pátek proto učitelé rozeslali rodičům e-mail, že kvůli „obzvláště obtížné situaci“ v pondělí do tříd nepřijdou. Postěžovali si mimo jiné, že „nárůst případů násilí“ je nyní jejich každodenní realitou.

Foto: Profimedia.cz

Giuseppe Cesari - Diana a Aktaión

Situace zašla tak daleko, že školu v Issou v pondělí navštívil osobně ministr školství Gabriel Attal. Ten později řekl, že bude zahájeno disciplinární řízení „proti studentům, kteří jsou za tuto situaci odpovědní a kteří tato fakta přiznali“. Dodal, že jeho resort do školy vyšle speciální tým, který tam dohlédne na dodržení „hodnot republiky“.

Pobouření u studentů vyvolal obraz jménem Diana a Aktaión, který v 17. století namaloval italský umělec Giuseppe Cesari. Námětem díla je výjev ze starořecké (později též starořímské) mytologie, kdy lovec vyruší bohyni a skupinu nymf během koupele. Originál obrazu je součástí sbírek proslulého muzea Louvre v Paříži.

Francouzští učitelé čelili v posledních letech několika násilným útokům, některé z nich byly smrtelné.

V pátek soud odsoudil šest teenagerů za podíl na vraždě učitele dějepisu a zeměpisu Samuela Patyho, kterého před střední školou nedaleko Paříže v roce 2020 ubodal a sťal radikální islamista. K vraždě došlo poté, co se na sociálních sítích rozšířily zprávy, že Paty ukázal třídě karikatury proroka Mohameda ze satirického časopisu Charlie Hebdo.

V říjnu další islamista ubodal svého bývalého učitele Dominiqua Bernarda ve městě Arras na severu země.

Policie opět evakuuje školu v Arrasu, kde vraždil mladík nožem

Evropa

Za vraždu učitele mačetou v Praze dostal student 12 let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám