Hlavní obsah

Řecko umožní v červnu přílety z Česka, Německa nebo Číny. Švédové zatím mimo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko představilo seznam zemí, odkud budou moci turisté už od 15. června létat do Atén a Soluně. Mezi 29 státy je i Česká republika. Informoval o tom v pátek deník Kathimerini. Podle něj budou turisté z těchto zemí na letištích kvůli nynější pandemii covidu-19 podrobováni jen namátkovým testům na koronavirus.

Foto: Reuters

Řecké pláže zatím zaplavili místní obyvatelé.

Článek

Řecká vláda zveřejnila seznam 29 zemí, který sestavila podle epidemické situace v jednotlivých státech. Kromě ČR jsou na něm například Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Švýcarsko, balkánské země, státy Pobaltí, Dánsko, Finsko, ne však Švédsko.

Dále jsou na něm Německo, Japonsko, Izrael, Jižní Korea i Čína, odkud se koronavirus začal loni koncem roku do světa šířit.

Seznam zemí má být rozšířen 1. července, uvedl deník Kathimerini.

Řecko se turistům otevře začátkem léta. Ale zřejmě ne všem

Cestování

Od 15. června budou moci turisté z výše uvedených zemí po příletu do Atén či Soluně jet dál i na řecké ostrovy, které se otevřely pro místní teprve tento týden. Podle místních médií musí ale počítat s tím, že lodní doprava na ostrovy funguje jen s poloviční kapacitou, aby byla dodržena bezpečná vzdálenost. Povinné jsou přitom stejně jako v jiné veřejné dopravě v zemi roušky.

Zřejmě bez švédských stolů

Zvláštní opatření budou dodržována v Řecku i v hotelích a restauracích. Celoročně provozované hotely se smějí otevřít 1. června, sezónní ubytování se otevře 15. června. Podle dosavadních informací z řeckých médií by zatím neměly být k dispozici takzvané švédské stoly.

Restaurace, bary a kavárny by se v Řecku měly také otevřít 15. června, od 25. května mohou být v provozu jen zahrádky či prostory s otevřenou stěnou ven. Číšníci budou muset mít uvnitř restaurací roušky, u zákazníků povinné nebudou. Povinné jsou ale roušky v Řecku v obchodech a ve veřejné dopravě.

Řecký ostrůvek připomínající Itálii se těší na turisty. Ti jej zatím skoro neobjevili

Cestování

Úspěšní Řekové

Řecko podle řady expertů pandemii covidu-19 zvládlo relativně velmi dobře, dosud se v zemi potvrdilo na 2900 případů nákazy, poslední den například přibyly jen tři nové případy. Úmrtí s covidem-19 eviduje země 175. Řecko zavedlo opatření proti šíření koronaviru v první polovině března a začátkem května začalo s jejich uvolňováním.

Od 4. května se znovu otevřely v Řecku některé obchody či kadeřnictví a Řekové už nemuseli u sebe nosit formulář s odůvodněním svého pobytu venku. Od 23. března směli z domu jen kvůli práci, k lékaři, do banky, na nákup nutného zboží či na pohřeb. V neděli 17. května mohli Řekové po více než dvou měsících opět na bohoslužby a den nato se otevřely archeologické památky. S omezenou návštěvností se předminulý víkend otevřely i pláže.

Reklama

Výběr článků

Načítám