Hlavní obsah

Řecko chystá tvrdé pokuty pro žháře, vyhoupnou se na desetinásobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko připravuje tvrdší postihy pro lidi, kteří úmyslně či svou nedbalostí založí lesní požár. Prohlásil to podle listu Kathimerini ministr pro změnu klimatu Vasilis Kikilias. Finanční postihy se podle něj od příští letní sezony zdesetinásobí.

Škody napáchané požárem na ostrově RhodosVideo: Novinky

 
Článek

Řecko podle webu ekathimerini v létě prakticky každý den bojuje s desítkami nových požárů, přičemž značná část z nich je buď založena úmyslně, nebo zahoří kvůli lidské nedbalosti, například při pálení odpadků či grilování na zahradě.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Požáry řádily koncem července 2023 také ve vnitrozemském Řecku. Na snímku dům obklopený plameny ve městě Sesklo.

Kililias řekl, že přísnější tresty by se měly od příští letní sezony týkat nejen žhářů, ale také lidí, kteří požáry způsobují svou hrubou nedbalostí, třeba nedostatečnou údržbou pozemků i nemovitostí.

Pro recidivistu pokuta skoro 1,5 milionu

Postihy se proto podle něj zdesetinásobí. V současnosti hrozí žhářům pokuta 300 až 5000 eur (7170 až 119 500 korun). Nově by se měly zvýšit až na 30 000 eur (717 000 korun) a v případě recidivistů by se částka mohla ještě zdvojnásobit na 60 000 eur (1 434 000 korun).

Ministr také chce uzákonit možnost vymáhat po žhářích náklady na zásah hasičů.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Hasicí letadlo na Rhodosu

Podle ekathimerini v červenci řecká policie zadržela 21 lidí, kteří se podíleli na vzniku 19 požárů. Nově čelí obvinění čtyři lidé podezřelí ze žhářství. Jde o požáry v Tanagře ve Viotii, Élidě a Messiniíi na Peloponésu a Tzoumerce v Ioánnině.

Řecko čelilo v uplynulých dnech několika rozsáhlým požárům. Nejhorší situace byla na ostrově Rhodos, kde muselo být evaluováno na 25 tisíc obyvatel a turistů a shořelo na 200 kilometrů čtverečních. Požáry na ostrově poškodily také 41 hotelů, šest z nich je stále mimo provoz.

Situace s požáry na Rhodu se zlepšila, podle ministryně je ostrov bezpečný

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám