Hlavní obsah

Rakušané v neděli odvolí, zemi by mohl vést nejmladší premiér v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakušané si v neděli v předčasných volbách zvolí nový parlament. Volby se v alpské republice konají po vládní krizi, v níž se ukázala jako neudržitelná spolupráce velké koalice Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) a Rakouské lidové strany (ÖVP). Ta zemi vládla od roku 1945 dohromady 45 let a nepřetržitě poslední desetiletí.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Sebastian Kurz má šanci stát se příštím premiérem Rakouska. Byl by nejmladším ministerským předsedou v Evropě.

Článek

Volební neděle odstartuje v šest hodin ráno, kdy se otevřou první volební místnosti a končí v 17 hodin, kdy se uzavřou ty poslední. Zhruba 6,4 miliónu oprávněných voličů si letos bude vybírat z rekordních 16 politických stran a hnutí, z nichž jen šest má reálnou šanci překonat čtyřprocentní klauzuli pro vstup do Národní rady.

Kromě trojice velkých stran, do níž se řadí euroskeptická Svobodná strana Rakouska, jsou to ještě Zelení – Zelená alternativa, liberální NEOS – Nové Rakousko a Liberální fórum a Kandidátka Pilz charismatického odštěpence od Zelených Petera Pilze.

Populární předseda ÖVP – 31letý Sebastian Kurz  má nakročeno k tomu stát se nejmladším šéfem vlády v Evropě a vystřídat ve funkci 51letého kancléře Christiana Kerna. Jeho sociálním demokratům předvolební průzkumy věští citelnou porážku a umístění až na třetí pozici za ÖVP a FPÖ.

Kampaň poznamenaly aféry

Zřejmě nejpravděpodobnější povolební koalice lidovců, kteří mají šanci získat asi třetinu hlasů, a svobodných by měla logiku. Obě strany si jsou blízké například v důrazu na omezení migrace a nároku přistěhovalců na sociální dávky, což bylo jedním z hlavních témat předvolební kampaně.

O programovém sblížení ÖVP a FPÖ svědčí i to, že trojkou na kandidátce lidovců je bývalý politik FPÖ Josef Moser. Bývalého důvěrníka někdejšího šéfa FPÖ Jörga Haidera a podle médií možného budoucího ministra financí přivedl k lidovcům Kurz patrně i s cílem zlákat voliče konkurenční strany.

Kampaň poznamenalo i několik afér, z nichž nejzávažnější se objevila až v její vrcholné fázi. V takzvané facebookové aféře se objevily dva profily, které měly očernit favorita voleb Kurze a pochází z okruhu bývalého poradce sociálních demokratů, kontroverzního Izraelce Tala Silbersteina.

Účet s názvem „Vše o Sebastianu Kurzovi“ měl dokonce rasistický a antisemitský obsah. Sociální demokraté zase obvinili lidovce, že kupovali interní informace o SPÖ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám