Hlavní obsah

Rakouští policisté omylem zadrželi ozbrojené české kolegy

Vídeň

Vídeňská policie při lednovém zásahu proti levicovým odpůrcům nacionalistického plesu nedopatřením zadržela i české tajné vyšetřovatele v civilu. Policie nyní podle agentury APA přiznala, že se omylu skutečně dopustila.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Rakouští policisté

Článek

Vídeňská policie se v den konání plesu akademiků, který na vídeňském zámku Hofburg 30. ledna pořádala Svobodná strana Rakouska (FPÖ), pochlubila, že na dálnici A4 východně od metropole zadržela šest „těžce” ozbrojených osob z českého autobusu. Na Twitteru na důkaz umístila fotografii s vystřelovacím nožem i takzvanými boxery.

Policejní mluvčí Roman Hahslinger ale APA potvrdil, že mezi zadrženými byli i dva utajení vyšetřovatelé z České republiky: „To jsme ovšem při kontrole nevěděli, skrytí vyšetřovatelé se neprozradili.”

Na skutečnost předtím ve čtvrtek upozornilo vídeňské volební uskupení Wien anders (Vídeň jinak), které zahrnuje mimo jiné piráty a komunisty. Uskupení vídeňské policii vytklo, že informovala o zatýkání a podezření na údajné vytvoření zločinecké skupiny, ale zamlčela, že ve skutečnosti šlo o české policisty. To bylo od zemské policie „zcela neseriózní”.

Ples Svobodných do Vídně pravidelně láká levicové a anarchistické demonstranty a aktivisty bojující proti radikální pravici. Naposledy bylo kvůli akademickému plesu v pohotovosti 2500 policistů a nahlášeno bylo 14 protestů, kterých se podle policejních odhadů účastnilo asi 5000 demonstrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám