Hlavní obsah

Rakousko se kvůli jádru obrací na soudní dvůr EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rakousko se kvůli dočasnému zařazení jádra a plynu mezi zelené investice obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie. V pátek to oznámila rakouská ministryně pro klima a energetiku Leonore Gewesslerová. Podle agentury APA se k rakouské žalobě chce připojit také Lucembursko.

Foto: Reuters

Isarská jaderná elektrárna. Ilustrační foto

Článek

K dočasnému přeřazení jaderné energetiky mezi zelené investice (zdroje) se Evropská unie uchýlila v nouzi kvůli rostoucím cenám elektřiny a plynu, které zapříčinila ruská invaze na Ukrajinu a ekologická opatření sedmadvacítky.

Cílem takzvané taxonomie je motivovat investory k podpoře zdrojů, kterými chce řada států nahrazovat uhlí či ropu.

EU si stanovila za cíl dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality a jedním z klíčových kroků ke splnění takového cíle je přechod k čistým zdrojům energie.

Spor o jádro

Kvůli plánům EK o dočasném zařazení jádra a plynu do zelených investic na cestě ke klimatické neutralitě vznikl napříč Evropskou unií velký spor.

Dánsko či Nizozemsko si nepřály uznat plyn, který podle nich stále produkuje hodně CO2. Rakousku, Německu či Španělsku zase vadilo jádro, a to zejména kvůli obavám z likvidace jaderného odpadu.

Naopak Česko, Polsko a hlavně Francie se zasazovaly o to, aby jádro v taxonomii zůstalo. Přesto měli zástupci zemí EU k podmínkám několik výhrad.

Například Praha poslala k původní verzi návrhu do Bruselu několik připomínek. Usilovala především o to, aby jádro nebylo označené jako čistý zdroj pouze dočasně, ale natrvalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám