Hlavní obsah

Rakousko vyšetřuje klimatické extremisty z Poslední generace jako zločineckou skupinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zastupitelství ve Vídni vyšetřuje klimatické aktivisty ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) v souvislosti s jejich nedávnými protesty na základě paragrafu o zločinecké skupině. Za založení zločinecké skupiny nebo za členství v ní podle rakouských zákonů hrozí až tři roky vězení. Krok rakouské justice ocenil i tamní kancléř Karl Nehammer. Ten vystoupil po boku českého premiéra Petra Fialy, který byl během pondělí na návštěvě Rakouska.

Foto: Profimedia.cz

Klimatický protest hnutí Poslední generace ve Vídni. Snímek z konce listopadu

Článek

„Jsem rád, že justice zvolila tento postup, protože tato forma protestu vede k velkým problémům,“ řekl Nehammer s poukazem na přilepování se k silnici. Počínání klimaaktivistů podle něj způsobuje značné problémy veřejnosti, a přitom neslouží k ochraně klimatu.

„Je jasné, že je třeba postupovat podle principů právního státu proti těm, kteří si myslí, že pro ně žádná pravidla neplatí,“ dodal.

Vedení Poslední generace se drolí. Loučí se matka zakladatelka

Evropa

Mluvčí rakouské prokuratury Judith Zisková řekla, že vyšetřování se týká protestů konaných 20. listopadu a v následujících dnech, kdy se aktivisté „přibetonovali“ k vozovce na dálnici A2 nebo na okruhu kolem vídeňského centra za použití směsi vteřinového lepidla a písku. „Protesty dosáhly nové úrovně,“ podotkla mluvčí. K odstranění aktivistů ze silnic bylo potřeba nasadit těžkou techniku a vozovky byly poškozené. Šlo přitom o úseky považované za součást rakouské kritické infrastruktury.

Zástupci Letzte Generation agentuře APA řekli, že prokuratura na základě paragrafu o zločinecké skupině vyšetřuje 23 členů skupiny.

Právní zástupce aktivistů Ralf Niederhammer připomněl, že paragraf o zločinecké skupině je v rakouském trestním zákoníku kvůli boji s organizovaným zločinem. „Nyní se používá proti občanskému hnutí považovanému za otravné,“ řekl.

Tajná služba v aktivistech nebezpečí neviděla

Rakouská média přitom v této souvislosti připomněla, že ještě v říjnu rakouská zpravodajská služba DSN označila tamní pobočku Letzte Generation za „jednoznačně nikoliv extremistickou“ s tím, že je „absolutně transparentní“ a není nebezpečná.

Samotná skupina Letzte Generation vyšetřování označila za kriminalizaci pokojných protestů a vzkázala, že akce budou pokračovat do doby, než politici zavedou účinná opatření k ochraně klimatu.

APA uvádí, že letos v květnu se na základě podobného paragrafu konaly razie proti klimatickým aktivistům v Bavorsku. Teprve nedávno soud v Mnichově rozhodl, že se tyto domovní prohlídky odehrály v souladu se zákonem a uvedl, že Letzte Generation splňuje kritéria zločinecké skupiny.

Poslední generace si sype popel na hlavu: Mýlili jsme se. Přitvrdíme

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám