Hlavní obsah

Rakousko šokovala vražda třináctileté dívky, policie zatkla tři Afghánce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouská policie intenzivně vyšetřuje případ znásilnění a vraždy 13leté dívky, který vyvolal v zemi šok a ostré výroky vysokých politiků. Tělo dívky se našlo v sobotu a v pondělí policie zatkla první dva podezřelé – dva mladé žadatele o azyl z Afghánistánu. Ve středu byl zatčen další Afghánec a po čtvrtém se pátrá pomocí evropského zatykače, uvedla rakouská tisková agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Vyšetřovatelé uvedli, že dívka šla dobrovolně do bytu se dvěma mladíky ve věku 16 a 18 let. Jak dívku vylákali, proč s nimi šla, se zjišťuje. Muži ji omámili a znásilnili. V sobotu ráno byla nalezena udušená.

Osmnáctiletý zatčený Afghánec žije ve Vídni od roku 2015. Do Rakouska se dostal jako „nezletilý bez doprovodu“, údajně mu mělo být teprve 12 let. Zdá se ale, že o svém věku lhal a je výrazně starší. Soused, který bydlí ve vedlejším bytě, tvrdí, že je mu kolem 30 let. Snižování věku je nejčastější lež běženců vzhledem k tomu, že nízký věk jim poskytuje automaticky ochranu před deportací, píše server Krone.at.

S největší pravděpodobností bude nařízena zvláštní lékařská prohlídka, která by měla stanovit mužův věk.

Migranti v Rakousku mají mnohem nižší vzdělání, než úřady myslely, ukázala studie

Evropa

Podle policie měl problémy se zákonem už dříve. Měl být deportován, ale od roku 2019 probíhá odvolací řízení. Než bude ukončeno, nepřipadá deportace v úvahu, píše server. Afghánec jakoukoli vinu na smrti dívky popírá. Jeho o dva roky mladší známý, který je v Rakousku teprve od letošního dubna, odmítl vypovídat.

Soused z vedlejšího bytu současně uvedl, že Leonii zřejmě viděl venku na ulici, ale nevěnoval tomu pozornost. Do bytu k Afgháncům neustále proudili mladí lidé a okno jejich přízemního bytu bylo neustále otevřené. „Vždy šlo o drogy,“ dodal s tím, že o tom věděli i ostatní obyvatelé domu.

Ve středu večer zásahová jednotka zatkla ještě 23letého Afghánce, kterého podezírá, že se na zabití dívky podílel. Úřady vydaly zatykač také na 22letého Afghánce, po kterém se nyní pátrá.

Migranti v Německu zvyšují násilnou kriminalitu, zjistila studie

Evropa

Ke kauze se v úterý vyjádřil i kancléř Sebastian Kurz, jenž ostře odsoudil fakt, že podezřelí jsou migranti, kteří v Rakousku hledali ochranu. „Považuji za nepřípustné, že k nám přicházejí hledat ochranu lidé, kteří pak v Rakousku páchají barbarské a kruté zločiny,“ řekl.

Také ministr vnitra Karl Nehammer zdůraznil, že žadatelé o azyl musejí dodržovat zákony hostitelské země. „Kdo to nedělá, musí odejít,“ řekl.

Dopady stamilionů na migrační politiku ministerstvo nesleduje, upozornili kontroloři

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám