Hlavní obsah

Rakouská horská služba zachránila dva české alpinisty

Právo, ban, jrm
Horní Rakousy

Rakouská horská služba ve čtvrtek zachránila dva české alpinisty, kteří se vydali na lezeckou trasu na skalní stěně Seewand ve spolkové zemi Horní Rakousy. Krátce před setměním si pár přivolal pomoc, protože ferrata byla nad jeho síly, informovala v pátek hornorakouská policie.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Pětačtyřicetiletý muž a šestatřicetiletá žena se vydali na jednu z nejobtížnějších rakouských ferrat navzdory předpovědi počasí, která hlásila déšť a ochlazení.

Nedostatečně vybavená žena už před setměním nemohla dále pokračovat. Postup na lezecké stěně rovněž ztěžovala vlhkost, kterou způsobil několikadenní déšť. Její společník proto přivolal zásahové jednotky.

Záchranářská ani policejní helikoptéra ale nemohly provést přímou záchranu kvůli silným nárazům větru.

Dva čeští horolezci se zřítili v Alpách

Zahraniční

Akci ztěžoval i déšť a tma. Vrtulník proto dopravil 16 záchranářů do horské chaty Gjaidalm, odkud se vydali na pomoc českým horolezcům.

Jeden ze záchranářů vylezl k východu z lezecké stěny, odkud se pomocí lana spustil o 200 metrů níž.

Podchlazené ženě dal suché oblečení a vytáhl ji nahoru. Její společník zbytek ferraty zdolal sám se zajištěním záchranářů. Zpátky do horské chaty dorazili těsně před půlnocí.

Záchranné akce se zúčastnilo 21 členů horské záchranné služby, dva horští policisté a několik hasičů.

Tající ledovce vytvořily ve švýcarských Alpách přes tisíc nových jezer

Věda a školy

Stěna Seewand je označována za jednu z nejnáročnějších zajištěných horolezeckých cest v Rakousku.

Takzvaná ferrata, jejíž některé úseky jsou na pětibodové škále obtížnosti hodnoceny stupni D až E, je nicméně mezi horolezci velmi vyhledávaná, a to i díky úchvatnému výhledu na Halštatské jezero.

Reklama

Výběr článků

Načítám