Hlavní obsah

Putin schválil ruské občanství Snowdenovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin schválil ruské občanství pro bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Ewarda Snowdena. Informaci přinesla ruská tisková agentura TASS.

Foto: ČTK

Edward Snowden (foto z roku 2017)

Článek

„Snowden Edward Joseph, narozený 21. června 1983 ve Spojených státech amerických,“ píše se na seznamu lidí, kteří obdrželi ruské občanství. Devětatřicetiletý Snowden je jedním z více než sedmi desítek cizinců, kterým úřady udělily ruské občanství.

Snowden býval spolupracovníkem americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), ale v roce 2013 zveřejnil utajované informace o využívání telefonních záznamů amerických občanů tajnými službami. Je obviněn ze špionáže a krádeže a v USA mu hrozí 20letý trest vězení. Po útěku z USA mu Rusko udělilo azyl.

O ruské občanství požádal sám Snowden na podzim roku 2020 a informaci zveřejnil na Twitteru. Novinku zatím sám nekomentoval.

Někteří Rusové zprávy o tom, že Snowden získal ruské občanství reagovali otázkou, zda bude povolán k vojenské službě, píše agentura Reuters. „Bude Snowden odveden?“ napsala na telegramovém kanálu ruská propagandistka a šéfredaktorka státního zpravodajského kanálu RT Margarita Simonjanová.

„Nesloužil v ruské armádě, proto podle našich současných zákonů nespadá do kategorie občanů, která je nyní povolávána,“ řekl agentuře RIA Novosti Snowdenův advokát Anatolij Kučerena. Ruským agenturám rovněž sdělil, že Snowdenova žena Lindsay Millsová, která v roce 2020 porodila syna, také zažádá o ruské občanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám