Hlavní obsah

Putin s Medvěděvem v negližé. Ruská policie obrazy zabavila

Moskva

Ruská policie zabavila v petrohradské galerii obrazy zesměšňující prezidenta Vladimira Putina a premiéra Dmitrije Medvěděva. Rovněž si odnesli dílo, na kterém je ruský patriarcha Kirill s potetovaným tělem, a další dvě kresby, jež si tropí žerty z politiků, kteří podpořili zákon proti gayům. S odvoláním na zaměstnance galerie to oznámila agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zabavila v petrohradské galerii obrazy zesměšňující ruské politiky

 
Článek

Muži zákona do výstavních prostor v Petrohradě, které tvoří dvě místnosti bytu, vtrhli v pondělí večer. Prý se k nim dostaly zprávy, že obrazy jsou nelegální. Jaký přesně zákon majitel galerie porušil, ale neupřesnili. Podle ruské legislativy hrozí v zemi za urážku veřejného činitele až roční vězení.

Jeden ze zabavených olejů na plátně malíře Konstantina Altunina zobrazoval Putina v bílorůžové noční košili, jak se dotýká vlasů Medvěděva, který je pouze v podprsence a kalhotkách, uvedla agentura RIA Novosti. Jeden ze členů vedení města, Vitalij Mironov, byl zase ztvárněn s obličejem zbarveným do duhové vlajky, která je symbolem gayů a lesbiček.

Právě Mironov byl autorem zákona, který v Petrohradě zakázal "propagaci homosexuality a pedofilie" ještě předtím, než se tímto tématem začal zabývat ruský parlament a schválil legislativu platící pro celou zemi.

Související témata

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Snowdena, aby skoncoval s kroky poškozujícími USA.

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Podle Mironova byly obrazy "nevhodné" a byly "zřetelně pornografického charakteru". Majitel galerie se ale brání. Policisté jeho výstavní prostory zavřeli a zabavení prací mu nijak nevysvětlili. "Byly zabaveny nelegálně. Nedostali jsme žádný úřední dokument, který by nám naši činnost zakazoval, ani potvrzení o tom, kolik věcí si odnesli," uvedl Alexander Donskoj.

Reklama

Výběr článků

Načítám