Hlavní obsah

Putin na bezpečnostní radě vydeptal a ponížil šéfa rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin na pondělním zasedání bezpečnostní rady k uznání nezávislosti „lidových republik“ na východě Ukrajiny neměl slitování se šéfem civilní rozvědky SVR Sergejem Naryškinem. Ten na svůj příspěvek do debaty očividně nebyl dobře připraven. V jeho koktání a neschopnosti dát dohromady větu ho šéf Kremlu ještě s úsměvem veřejně vykoupal.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin na jednání bezpečnostní rady odpovídá prezidentu Vladimiru Putinovi jako nepřipravený žáček před tabulí.

Článek

Naryškin se ve svém nesouvislém vystoupení vyslovil nikoliv pro uznání nezávislosti Luhanské a Doněcké lidové republiky, ale rovnou pro jejich začlenění do Ruské federace. Putin ho vzápětí upozornil, že tato otázka není na pořadu dne.

„Navrhujete začít s vyjednáváním?“ ptal se Naryškina Putin a už v té chvíli byl na jeho tváři postřehnutelný zlomyslný úsměv. „Eh, ne, já...“ nemohl ze sebe vysoký funkcionář vysoukat kloudné slovo. „Nebo uznat jejich nezávislost?“ nenechal ho prezident dokončit myšlenku.

Hotovo. Rusko uzná nezávislost Luhanské a Doněcké republiky, rozhodl Putin

Evropa

„Já, já budu...“ nemohl se vymáčknout Naryškin.

„Mluvte přímo,“ vyzval ho Putin.

„Podpořím návrh na... uznání...“ váhal šéf SVR.

„Podpořím, nebo podporuji? Mluvte přímo, Sergeji Jevgenijeviči. Podporuji návrh? Řekněte, jak to je. Ano, nebo ne?“ dusil ho Putin.

„Podporuji návrh začlenit Doněckou a Luhanskou lidovou republiku do Ruské federace,“ odpověděl nejistým a třesoucím se hlasem Naryškin.

„No ale o tom se nebavíme. Hovoříme o uznání jejich nezávislosti, nebo ne?“ vysmál se mu Putin.

„Ano, podporuji návrh uznat jejich nezávislost,“ zakončil zpocený Naryškin.

Sedmašedesátiletý Naryškin přitom není žádný začátečník. Šéfem tajné služby SVR je od roku 2016. Dříve působil jako předseda Státní Dumy, dolní komory ruského parlamentu, a předtím jako šéf kremelské prezidentské kanceláře.

Členové bezpečnostní rady, kterou Putin v pondělí svolal, se shodli na tom, že by Rusko mělo uznat nezávislost povstaleckých regionů na východě Ukrajiny. Následně ruský prezident oznámil, že tak učiní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám