Hlavní obsah

Za údajné napomáhání vzpouře krátce zadrželi volgogradského politologa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příslušníci ruské zásahové jednotky v sobotu pozdě večer zatkli známého volgogradského politologa a publicistu Michaila Serenka, údajně kvůli spolčení a napomáhání ozbrojené vzpouře Wagnerovy skupiny. Serenka, který v minulosti působil na voroněžské radnici, v neděli po výslechu propustili.

Foto: Profimedia.cz

Zásah ruské policie, ilustrační foto

Článek

Informuje o tom web listu Kommersant s odvoláním na rodinu zatčeného.

„Šest ozbrojenců a vyšetřovatel vtrhli v sobotu pozdě večer do bytu, kde žije Michail Serenko se svou ženou a dcerou. Zabavili veškerá elektronická zařízení kromě osobních mobilních telefonů,“ napsal Kommersant s odvoláním na manželku zadrženého, kterému prý nebylo umožněno spojit se s advokátem.

Rodinou najatý právník sdělil, že podle jeho informací šlo o akci tajné policie FSB. „Byl jsem vyslýchán jako svědek v případu wagnerovců. Řekl jsem, že o této skupině nic nevím. Vyslýchali mě, všechno mi vysvětlili a propustili mě,“ řekl Serenko pro V1.ru. Dodal, že není jediným, pro koho si FSB v sobotu přišla, jména ale neuvedl.

Michail Serenko je bývalým zastupitelem města Voroněž, později ve Volgogradu vedl místní úřad ve čtvrti Traktorozavodskij rajon. Následně byl šéfredaktorem místní televize. Před několika lety založil internetový portál Ostrov svobody. Spolupracoval s řadou médií, mimo jiné s Kommersantem a časopisem Profil.

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v sobotu večer prohlásil, že účastníci vzpoury z Wagnerovy skupiny ani její organizátor Jevgenij Prigožin nebudou trestně stíháni.

Za vlastizradu skončil za mřížemi už třetí ruský špičkový fyzik. Kolegové se bouří v otevřeném dopise

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám