Hlavní obsah

První transplantace ruky v Británii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Lékaři v nemocnici v Leedsu provedli první transplantaci ruky ve Velké Británii. V pátek to uvedla stanice BBC. Jednapadesátiletý Mark Cahill, jehož pravou ruku znehybněla dna, se po operaci zotavuje dobře.

Ve Velké Británii poprvé provedli transplantaci rukyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Tohle je další příklad pokroku v chirurgii, který proměňuje životy,“ komentoval úspěšný zákrok předseda komory britských chirurgů Norman Williams.

„Když se na ni podívám a pohnu jí, připadá mi to úplně, jako by to byla moje ruka. Je to opravdu dobrý pocit,“ prohlásil Cahill, který se živil jako provozovatel hospody v Greetlandu v hrabství Západní Yorkshire.

Foto: Reuters

Mark Cahill

Operace trvala osm hodin. Podle lékařů je ale příliš brzy na to říct, jak moc bude pacient schopný s náhradní rukou, kterou má stále téměř celou zabandážovanou, pohybovat. Zatím jen hýbá prsty, dotyk vůbec necítí.

Cahilla postihla dna před dvaceti roky, před pěti lety už nebyl schopen s prsty pravé ruky hýbat. Lékaři mu nabízeli, že část amputovanou nad zápěstím nahradí bionickou rukou. Cahill se ale rozhodl pro historicky první transplantaci na britských ostrovech.

Operace naplánovaná před dvěma lety se uskutečnila teprve po vánočních svátcích, když se našel vhodný dárce. Leedští specialisté již dříve úspěšně několikrát operačně vrátili ruku lidem, kteří o její část nešťastnou náhodou přišli.

První pacient si nezvykl

Ve světě bylo provedeno přes 60 transplantací ruky. Tu první uskutečnili chirurgové ve Francii v roce 1998 u Novozélanďana Clinta Hallama, který si ji uřízl při práci s cirkulárkou v 80. letech.

Foto: Profimedia.cz

První pacient s transplantovanou rukou na světě byl Novozélanďan Clint Hallam.

Hallam si však později nechal transplantovanou část odejmout. Stěžoval si, že v ní nemá žádný cit a nevnímá ji jako součást svého těla. Lékaři od té doby důsledně posuzují také psychický stav příjemce i dárce. Usilují o to, aby jejich profily byly co nejpodobnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám