Hlavní obsah

Hegerovi se rozpadá vláda. Odchází i šéf diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský ministr zahraničních věci Rastislav Káčer (Demokraté) požádal prezidentku Zuzanu Čaputovou o odebrání pověření vést resort. Ve čtvrtek oznámil odchod z funkce ministr zemědělství Samuel Vlčan (za OLaNO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer

Článek

Káčer naznačil, že by za současné situace upřednostnil jmenování úřednické vlády. Na Slovensku se množí spekulace, že hlava státu jmenuje úřednickou vládu v úterý. V jejím čele má podle médií stát současný viceguvernér Národní banky Slovenska Ľudovít Ódor, který byl v minulosti poradcem premiérky Ivety Radičové.

Loni v září opustila vládní koalici strana Svoboda a solidarita exministra hospodářství Richarda Sulíka a kabinet premiéra Eduarda Hegera se stal menšinovým. V polovině prosince mu slovenský parlament vyslovil nedůvěru. Hegerova vláda působí od té doby jako dočasně pověřený kabinet. Předčasné parlamentní volby se budou konat 30. září letošního roku.

Opoziční strana Hlas otevřeně žádá prezidentku Zuzanu Čaputovou, aby jmenovala úřednickou vládu. „Je čas jmenovat úřednickou vládu, která těmto lidem (současné vládě - pozn. red.) zabrání zneužívat své politické postavení na nemorální ožebračování Slovenska,“ nechal se slyšet předseda Hlasu a bývalý premiér Peter Pellegrini.

Opoziční strana Směr dalšího expremiéra Roberta Fica se nechala slyšet, že úřednickou vládu podpoří pouze v případě, že se předčasné volby budou konat už v červenci.

Káčer: Od prezidenta Pavla čekám jasnou podporu Ukrajiny

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám