Hlavní obsah

První loď s potravinami po krachu obilné dohody nabrala z Oděsy kurz na Bospor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z oděského přístavu ve středu ráno vyplula kontejnerová loď Joseph Schulte pod vlajkou Hongkongu a zamířila do Bosporu. Napsala to Ekonomična pravda s odvoláním na ukrajinského vicepremiéra Oleksandra Kubrakova.

Foto: Oficiální Facebook ukrajinského vicepremiéra Oleksandra Kubrakova

Kontejnerová loď Joseph Schulte pod vlajkou Hongkongu vyplula z Oděsy.

Článek

Loď uvázla v Oděse se začátkem ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině loni 23. února.

„Kontejnerová loď Joseph Schulte (pod vlajkou Hongkongu) opustila přístav Oděsa a pohybuje se dočasným koridorem zřízeným pro civilní plavidla směřující do nebo z černomořských přístavů Ukrajiny,“ napsal Kubrakov.

Plavidlo podle něj minulo Voroncovův maják a míří do Marmarského moře. Převáží přes 30 tisíc tun nákladu (celkem 2114 kontejnerů) včetně potravin.

Jde o první loď převážející potraviny, která vyplula z Oděsy poté, co Rusko 17. července jednostranně odstoupilo od takzvané obilné dohody zprostředkované OSN a Tureckem, jež umožňovala export ukrajinského obilí na světové trhy. Poslední loď opustila oděský přístav 16. července.

Koridor na vlastní pěst a zodpovědnost

Ukrajina 8. srpna vyznačila dočasné černomořské námořní trasy pro civilní plavidla, která směřují do nebo z tří ukrajinských černomořských přístavů. „Po celé trase platí válečná hrozba a minové nebezpečí ze strany Ruské federace,“ varovalo nicméně ve svém prohlášení tiskové oddělení ukrajinského vojenského námořnictva.

Kyjev koridory ohlásil Mezinárodní námořní organizaci (IMO), která uznala ukrajinské právo na svobodnou obchodní plavbu garantovanou mezinárodním mořským právem.

„Koridor se bude primárně využívat k evakuaci lodí, které se v době invaze Ruské federace nacházely v ukrajinských přístavech Čornomorsk, Oděsa a Pivdennyj (Južnyj),“ uvádí se v prohlášení ukrajinského vojenského námořnictva.

Ukrajina chystá nový obilný koridor. Má vést přes vody Rumunska a Bulharska

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám