Hlavní obsah

První let do Rwandy byl zrušen, Británie však od deportací neustoupí

Londýn

Londýn je připraven pokračovat ve svém plánu na deportace žadatelů o azyl do Rwandy, řekla v noci středu britská ministryně vnitra Priti Patelová poté, co první chystaný let s migranty byl v úterý zrušen.

Foto: Leon Neal

Britská ministryně vnitra Priti Patelová

Článek

„Nenecháme se odradit a uděláme správnou věc, abychom ochránili hranice naší země,“ prohlásila Patelová. Vláda podle ministryně již pracuje na přípravě dalšího letu.

„Jsem zklamaná, že soudní spory na poslední chvíli zabránily tomu, aby (úterní) let odstartoval,“ řekla Patelová. „Je překvapující, že se do kauzy vložil Evropský soud pro lidská práva, když britské soudy rozhodly jinak,“ dodala.

První let s migranty měl být vypraven v úterý. Jejich počet se ale postupně snižoval až na pouhých sedm pasažérů. Někteří jednotlivci totiž uspěli s tvrzením, že nemohou být deportováni s ohledem na zdravotní problémy nebo lidská práva.

Deportace migrantů do Rwandy mohou začít, rozhodl britský nejvyšší soud

Zahraniční

Několik hodin před odletem Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že deportace zbývajících migrantů musí být zastavena, protože by žadatele o azyl mohla nenávratně poškodit, napsala agentura AP.

Svým deportačním programem, za který Londýn v první fázi zaplatí Rwandě 120 milionů liber (asi 3,5 miliardy korun), chce britská vláda rozbít pašerácké sítě a odradit migranty od toho, aby podstupovali nebezpečnou cestu přes Lamanšský průliv. Plán ale kritizují mnozí politici, charitativní spolky i mezinárodní organizace nebo také anglikánská církev.

Reklama

Výběr článků

Načítám