Hlavní obsah

Prožidovským demonstrantkám zabránili v Norsku podílet se na akci k MDŽ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupiny žen, které se sešly v Norsku u příležitosti oslav MDŽ, vyvolaly konflikt mezi sebou navzájem. Ty, které spojily akci s propalestinskou demonstrací, bránily nastoupit do vlaku jiné skupině žen, které oslavy spojily s odporem proti násilí na židovských ženách.

Foto: NTB Scanpix / Javad Parsa, ČTK, Profimedia.cz

Oslavy MDŽ v norském Oslu

Článek

Právě s vlakem akce souvisela. Podle serveru veřejnoprávní norské televize NRK byl speciálně vypraven při příležitosti oslav a měl na sobě nejrůznější hesla podporující ženy. Mimo jiné ovšem nápis: „Ženy z Gazy jsou sestry žen z Osla.“

Na akci přišlo podle policisty Toreho Barstada 6000 lidí. Jedna skupina chtěla podpořit unesené izraelské ženy. Organizátoři nakonec rozhodli, že právě ta se akce účastnit nemá. Šlo o ženy, které podporovaly hnutí s názvem Mee Too - Unless you are the Jew (Mee Too – Jen pokud nejsi Žid), které řeší přehlížení sexuálního násilí na židovských ženách. Organizátoři vyloučení zdůvodnili tím, že ženy původně nahlásily, že budou protestovat proti používání znásilnění jako zbraně.

Policie přiznala, že nepokoje očekávala, nicméně uvedla, že jde o svobodu projevu a akci chtěla pouze monitorovat. Barstad ale poznamenal, že policii mrzí, že názor nemohly vyjádřit všechny účastnice bez ohledu na to, jaký byl.

Víte, komu poděkovat za právo žen volit?

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám