Hlavní obsah

Protestující britští studenti zdemolovali policejní auto, násilí roste

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

V násilí se zvrhl jeden z protestů britských studentů proti růstu školného ve Spojeném království. V centru Londýna skupina demonstrantů se zahalenými tvářemi zdemolovala policejní anton. Pálkou mu rozbili čelní sklo a vylezli na jeho střechu. Studenti se sešli na ulicích nejméně 15 měst.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Demonstranti na střeše policejního antonu

Článek

Několik demonstrantů poblíž Whitehallu začalo demolovat opuštěnou policejní dodávku. Další demonstranti se je snažili brzdit. Patnáct lidí bylo zadrženo kvůli vyvolávání nepokojů. krádežím a ničení majetku.

Jednomu policistovi demonstranti zlomili paži, uvedla televize SkyNews. Druhý má zraněnou nohu. Celkem bylo zraněno 11 lidí.

Policie zatím zadržuje průvod, i když se demonstranti pokusili kordón prorazit. V ulici Whitehall, kde jsou vládní budovy, je zadržuje. Demonstranti, které se policie pokouší rozdělit na menší skupinky, tam zapalují ohně a vyrazili okno na ministerstvu financí.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Demonstranti s policejní helmou na hlavě u zdemolovaného antonu v kouři z dýmovnice

Až na tento incident probíhají protesty zatím pokojně. Pochody a další pouliční protesty se konají v Manchesteru, Liverpoolu, Leedsu, Oxfordu, Cambridgi, Edinburghu a dalších městech. V Plymouthu, Birminghamu, Bristolu a v Londýně studenti obsadili i některé univerzity. V Londýně se protestu účastní několik tisíc lidí. Demonstrující míní zamířit k sídlu strany Liberálních demokratů, kteří nyní se zvýšením limitu pro školné souhlasí, i když před volbami byli pro zrušení školného.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Demonstranti v centru Londýna

Police uvedla, že na demonstraci je připravena a nedopustí opakování výtržností, jimiž vyvrcholil padesátitisícový protest před čtrnácti dny. Studenti zdemolovali vchod do sídla konzervativců a na čas budovu okupovali. Bylo zadrženo 65 demonstrantů. Desítky lidí musely být ošetřeny. [celá zpráva]

Foto: Toby Melville , Reuters

Edward Woollard se omluvil za útok na sídlo konzervativců.

Osmnáctiletý Edward Woollard, který bude za své násilí při minulých protestech v Londýně souzen, se ve středu za své chování veřejně omluvil. Podle agentury Reuters mladíkovi hrozí až pětileté vězení. Hodil hasicí přístroj ze střechy Milibank Tower, kde sídlí Konzervativní strana.

Vláda chce zvýšit školné, látá díry v rozpočtu

Vláda počátkem měsíce oznámila, že dosavadní limit pro nejvyšší školné 3290 liber za rok zvýší od roku 2012 až na 9000 liber (asi 260 000 korun). Stejně jako nyní si studenti na zaplacení školného budou moci vzít relativně výhodné půjčky.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Demonstranti stříkají nápisy na policejní anton

Podle kritiků vyšší školné nepřinese lepší výuku, protože jen nahradí peníze, které vláda usilující o snížení rozpočtového schodku vysokým školám vezme.

Studentské organizace již dřív oznámily, že budou usilovat o odvolání těch liberálně demokratických poslanců, kteří vyšší školné podpoří. Chtějí využít zákona, který navrhuje právě vládní koalice a který má umožnit vypsání doplňovacích voleb, pokud aspoň deset procent voličů v daném volebním obvodu podepíše petici vyjadřující poslanci nedůvěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám