Hlavní obsah

Studentská demonstrace vyústila v útok na londýnské sídlo konzervativců

Londýn

Útokem na sídlo konzervativní strany vyvrcholily ve středu v Londýně protesty proti zvýšení limitu pro školné na univerzitách. Demonstrace se účastnilo asi padesát tisíc studentů, učitelů a profesorů.

Článek

Radikální studenti rozbili okna v budově Millbank Tower, kde má sídlo vedení Konzervativní strany, a pokoušeli se dostat přes policejní kordon dovnitř. Před budovou pálili papíry a do vchodu vhodili dýmovnici. Jinde ale pochod proběhl klidně.

Přestože liberální demokraté před květnovými volbami slibovali, že školné zruší, koaliční vláda liberální demokratů a konzervativců počátkem měsíce oznámila, že dosavadní limit pro nejvyšší školné 3290 liber za rok zvýší až na 9000 liber (asi 260 000 korun) s tím, že půjčky na studium se začnou splácet až při ročním platu 21 000 liber místo stávajících 15 000.

Předseda liberálních demokratů Nick Clegg, který zvýšení školného hájil, čelil při interpelacích obviněním z pokrytectví, protože spolu s ostatními liberálně demokratickými poslanci podepsal před televizními kamerami v předvolební kampani slib, že tak neučiní. Bránil se, že předcházející labouristická vláda zavedla školné, přestože před volbami tvrdila opak.

Koaliční vláda tak od voleb čelí prvnímu velkému protestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám