Hlavní obsah

Proruský politik z českého sankčního seznamu dostal dočasnou ochranu na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Foto: Opoziční platforma - pro život

Arťom Marčevskij na snímku ukrajinské Opoziční platformy - pro život, která byla na Ukrajině zakázána.

Článek

Marčevskij se podle české vlády a zpravodajských služeb spolu s dalším proruským ukrajinským politikem, Viktorem Medvedčukem, pomocí mediální platformy Voice of Europe pokoušeli ovlivňovat politiky v několika evropských zemích a některým z nich i předávat peníze.

Od konce března, kdy česká vláda přidala Marčevského na národní sankční seznam, pobýval na Slovensku. Stále přitom využíval dočasnou ochranu, kterou získal jako „uprchlík“ z Ukrajiny v první polovině roku 2022 od českého ministerstva vnitra. Z Ukrajiny totiž odjel několik týdnů poté, co Rusko zemi napadlo. „Důvodem jeho odchodu však podle všeho nebyla válka, ale vyšetřování jeho údajné spolupráce s Ruskem,“ uvedl Deník N.

Poslanec AfD Bystroň měl dostat peníze od ruské organizace

Evropa

České úřady počítaly s tím, že Marčevskému dočasnou ochranu odeberou a on tak přijde o povolení k pobytu. To se nicméně mohlo stát až 60 dní poté, co zařazení na sankční seznam nabude právní moci. „Kdyby tento záměr vyšel, Marčevskij by zároveň přišel o povolení k pobytu na celém území EU. O to překvapivější byl krok ministerstva vnitra na sousedním Slovensku, které nyní Marčevskému rovněž udělilo dočasnou ochranu,“ napsal server.

Finanční analytický úřad mezitím zablokoval nejen Marčevského majetek v Česku, ale také peníze na jeho bankovních účtech. To platí i pro Medvědčuka, který nyní žije v Moskvě, doplnil Deník N.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že informace tohoto typu nesděluje. „Ale zařazení na sankční seznam mimo jiné znamená zařazení do evidence nežádoucích osob,“ řekl Deníku N mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

Problém by pro Marčevského nastal, kdyby byl zařazen na celoevropský sankční seznam. V tom případě by musel odejít i ze Slovenska, to v následujících týdnech ale podle Deníku N nehrozí.

V rozkrytí proruské sítě pomohla BIS i ukrajinská tajná služba

Stalo se
Související témata:
Arťom Marčevskij

Výběr článků

Načítám