Hlavní obsah

Propusťte aktivisty Greenpeace, napsali Putinovi nositelé Nobelovy ceny

Moskva

Se žádostí o propuštění tří desítek aktivistů z ekologické organizace Greenpeace se dopisem na ruského prezidenta Vladimira Putina obrátilo 11 nositelů Nobelovy ceny za mír. Ve čtvrtek o tom informovala agentura RIA Novosti. Podle pisatelů je obvinění aktivistů z pirátství nepřiměřené.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Píšeme vám a prosíme, abyste udělal, co budete moci, aby bylo od obvinění 28 aktivistů Greenpeace a fotografa a kameramana na volné noze upuštěno,“ stojí v dopise podepsaném mimo jiné jihoafrickým arcibiskupem Desmondem Tutuem a íránskou právničkou Širín Ebadíovou.

Pisatelé uvádějí, že protest zadržených aktivistů u ropné plošiny ruské státní firmy Gazprom v Barentsově moři minulý měsíc byl nenásilný. Aktivisté se snažili na plošinu vylézt, aby protestovali proti těžbě v arktických vodách. Nositelé Nobelovy ceny v dopise zopakovali argument Greenpeace, že těžba poškodí unikátní životní prostředí regionu.

Rusové obvinili ekologické aktivisty z pirátství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení aktivistů Greenpeace ruskými pohraničníkyVideo: Reuters

Podle Putinova mluvčího byl dopis adresován nepravé osobě. „Všichni by měli počkat na to, až skončí vyšetřování a soud vynese verdikt. Takový je zákon,“ prohlásil Dmitrij Peskov.

Reklama

Výběr článků

Načítám