Hlavní obsah

Prohra pro Mayovou, o konečné podobě brexitu bude rozhodovat parlament

Londýn
Aktualizováno

Britský parlament ve středu večer proti vůli premiérky Theresy Mayové a jejího kabinetu těsnou většinou prosadil dodatek k zákonu o brexitu, jenž zákonodárcům poskytne rozhodující slovo o podobě odchodu z Evropské unie. Pro dodatek k zákonu se vyslovilo 309 zákonodárců, proti jich bylo 309. Informovala o tom televize Sky News.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Dodatek k zákonu prosadil to, že poslanci mohou vetovat finální dohodu o brexitu a tím obnovit vyjednávání, tedy proces vystoupení Velké Británie z Unie brzdit nebo dokonce blokovat

„Jsme zklamáni, že parlament pro tento dodatek hlasoval i přes veškerá naše ujištění. Řekli jsme jasněji než kdy dříve, jak je tento zákon a pravomoci z něj vycházející zásadní. Tento dodatek nám nezabrání, abychom připravili sbírku zákonů pro den brexitu,“ prohlásil mluvčí kabinetu.

Světová média hodnotí výsledek hlasování v parlamentu jako porážku Mayové, která se tak dostává pod tlak i ve své Konzervativní straně.

Vznikající zákon o vystoupení z EU je základním pilířem legislativy kolem brexitu, který ruší opatření z roku 1972 spojující Británii s EU a zároveň přesouvá existující unijní legislativu do britského práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám