Hlavní obsah

Prodi končí v politice, Berlusconi je pobouřen malým náskokem své strany

Novinky, ČTK, aš, The Age

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský premiér Romano Prodi v pondělí potvrdil, že nebude v nadcházejících dubnových parlamentních volbách kandidovat a již nehodlá hrát na italské politické scéně žádnou roli. Náskok pravice před předčasnými volbami ale činí podle průzkumu jen šest procent, což její vůdce Silvio Berlusconi odmítá.

Článek

"Končím s italskou politikou a zřejmě s politikou vůbec. Svět je plný rozmanitých příležitostí, je tu vždycky něco nového, co se dá dělat," prohlásil šéf dosluhující vlády, který dosud vykonává všední agendu a z úřadu odstoupí po volbách 13. a 14. dubna.

Prodi (68) tak potvrdil své dřívější prohlášení nejít do voleb. "Rozhodl jsem se již nekandidovat, abych otevřel cestu střídání generací, které je nezbytné. Někdo musí jít příkladem," uvedl 6. února po pádu své vlády, která byla u moci 20 měsíců.

Přes snahu prezidenta se nepodařilo sestavit prozatímní vládu, neboť Silvio Berlusconi chtěl vypsat předčasné volby.

Podle římského deníku Il Messaggero Prodi nevyloučil, že by v budoucnu mohl přijmout funkci pozorovatele Spojených národů. Deník Corriere della Sera napsal, že by tento bývalý profesor ekonomie mohl vytvořit nadaci zabývající se ekonomickým výzkumem.

Prodiho v čele Demokratické strany vystřídal bývalý římský starosta Walter Veltroni (52), který ukončil spolupráci s některými výrazně levicovými partnery.

Silvio Berlusconi zahajuje svou předvolební kampaň.foto: Reuters/Alessandro Garofalo

Pravý střed by podle posledního průzkumu vyhrál volby s náskokem šesti procent, Berlusconi (71) však odmítl jako falešné všechny výsledky, které mu dávají méně než desetiprocentní náskok. „Všichni mají zbraně dezinformace, nechávají kolovat falešné průzkumy a pověsti o neexistujících nemocech, ale já jsem v pořádku,“ pravil mediální magnát v sobotu při zahájení své předvolební kampaně. Na jednom z transparentů jeho příznivců stálo: „Silvio náš svatý.“

Reklama

Související články

Prodiho vláda je na pokraji pádu

Dvacet měsíců po nástupu k moci musí italský premiér Romano Prodi a jeho vláda levého středu bojovat o přežití. Z koalice se totiž stáhla malá centristická...

Výběr článků

Načítám